Jakten på kontrakten drabbar tv-tittaren

SPORTBLADET

Vissa saker förblir oförklarade. Som varför TV4 Plus i går visade en match från tyska Bundesliga. En liga som länge varit avgjord och som kanalen – trots innehav av sändningsrätten – bara strövisat.

Frank Östergren.

Kanske var det så att kanalen hade en tablålucka att fylla, kanske var det så att det tyska kontraktet krävde att en match från sista omgången skulle visas. Eller en föraning om att det är Bundesliga som skall visas i höstens "Tipslördag", om nu programmet återuppstår.

Vilket som; visningen var ett tydligt exempel på passiv tv-sport.

Aktiv sådan såg vi i Viasat Sport 2. Mötet mellan Paris Saint Germain och Olympique Lyon var en guldmatch med en sådans alla ingredienser. Snabbt inpassad i tablån just för sin avgörande betydelse.

Grand old man

Kommentator var Tommy Engstrand, svensk tv-sports grand old man. Den ende numera aktive med rötter i Hylands och Jerrings era. Hans egen guldålder var på radion, i tv krävs att evenemanget skall ha avgörande betydelse för att han skall bli till fördel. En disträ Engstrand är värre än en disträ Bo Hansson, men en Engstrand med engagemang, tajming och respekt för tittaren – som i går – gör att bilden förstärks. Åsikten att sändningarna från Premie League i Canal+ är det bästa vi har i svensk tv-sport, den är inte originell.

Efter några års sökande sitter nu modellen, mitt mellan svensk trygghet och det överflöd som engelska Sky Sports uppvisar. Finns det en brist så är det att otrevligheter som mutor, spelaragenter och skumrask inte berörs.

För oss tittare är det intressanta dock inte vad man gjort och gör, utan hur det kommer att förvaltas och förnyas nästa säsong.

Nya avsparkstider

Nästa säsong kommer nämligen ALLA Premier League-matcher att direktsändas. Det är de nya avsparkstiderna i England som möjliggör detta. Klassiska engelska tiden 15.00 blir då satt på undantag, det blir matcher 12.30, 15.00, 17.30, två-tre matcher söndagar, någon måndag och en del mitt i veckan.

Ett sådant sändningsavtal kräver ansvar och respekt för tittarna.

TV4:s avtal för Premier Division är det varnande exemplet på hur det går när rättighetsjakten går ut över tittarna. När räkningen betalts blir inga pengar över till redaktionellt arbete.

Frank Östergren