Halmstad fortfarande obesegrat

Andersson: - Jag vill inte låta kaxig, men i dag var jag faktiskt aldrig orolig

SPORTBLADET

Halmstad

Halmstads BK, allsvenskans suveräna serieledare, mot Elfsborg, seriens jumbo utan en enda seger - det skulle förstås bara kunna sluta på ett sätt.

Det gjorde det också, 3-0 (2-0) sedan HBK fått en drömstart redan i den fjärde minuten.

Då kunde laget till och med kosta på sig att växla ned efter paus.

- Jag vill inte låta kaxig, men i dag var jag faktiskt aldrig orolig. Det kändes kassaskåpssäkert och även om det var långt ifrån någon topprestation är jag nöjd hur killarna genomför matchen, säger Janne Andersson som ännu inte vet hur det känns att förlora en allsvensk match som huvudtränare.

Det vet däremot hans gamle kompis från Laholms- och HBK-tiden, Elfsborgstränaren Magnus Haglund.

- Vi hade bara släppt in två mål på de fyra senaste matcherna och därför hade jag förhoppningar om att vi skulle kunna slå hål på HBK:s nolla. Men då får man naturligtvis inte hamna i underläge redan efter fyra minuter, suckar den hårt prövade Haglund.

Då märktes det att västgötarna saknade tre ordinarie försvarare när Markus Rosenberg efter nickskarv av Tommy Jönsson plötsligt fick stå helt omarkerad och nicka in bollen.

- Jag blev förvånad över hur omarkerad jag fick stå, medger Markus som var planens bäste spelare före paus innan han utgick med krampkänning med 20 minuter kvar av matchen.

- Annars hade jag aldrig bytt ut honom. Markus är allsvenskans bäste forward för närvarande. Även om han fortfarande har en del kvar att lära är han närmast komplett och framför allt viker han aldrig ned sig, påpekar HBK-tränaren.

Elfsborg tog över

Visserligen tog Elfsborg spelmässigt över efter Rosenbergs tidiga ledningsmål. Men efterhand när aggressiviteten och löpviljan återvände tog hemmalaget, med finess, självförtroende och spelglädje, över och i den 26:e minuten kunde Dusan Djuric vända bort sin försvarare och skjuta in 2-0 förbi Johan Wiland efter hörna.

- Jag försökte ingjuta mod i pojkarna i pausen, men vi hade behövt ett 1-2-mål för att få nerv i matchen, analyserar Magnus Haglund.

I stället fick han se Hasse Berggren på volley skjuta över nästan öppet mål och Lasse Nilsson schabbla bort sitt friläge.

Då syntes det varför Elfsborg bara har gjort ynka tre mål på åtta matcher.

Varvade ned

HBK däremot, har nu gjort hela 22 mål, sedan inhopparen Björn Anklev fastställt slutresultatet i slutminuten. Och det efter en halvlek när laget varvade ned, tappade tempo och löpvilja utan att behöva lägga i den extra växeln som fanns. Därtill var försvaret med mittbacksduon Tommy Jönsson och Tomas Zvirgzdauskas för stabilt.

- Det är grunden i vårt spel, säger Markus Rosenberg, att vi är stabila bakåt.

Det är också en av anledningarna till att Halmstads BK kommer att leda allsvenskan klart inför EM-uppehållet. Frågan är bara med hur många poäng.

TT