Mittbackarna störst huvudbry i Svennis EM-uttagning

Eriksson: - Det var min svåraste uppgift

SPORTBLADET

London

Sven-Göran Eriksson presenterade sin engelska trupp till fotbolls-EM på måndagen.

Men 23-mannatruppen har kompletterats med sex spelsugna reserver. Mittbacken Gareth Southgate är en i sextetten som fortfarande hoppas på en EM-plats.

Sven-Göran Eriksson erkände på presskonferensen att valet av mittbackar har skapat honom mest huvudbry. Med Manchester Uniteds Rio Ferdinand avstängd, Jonathan Woodgate borta på grund av skada och Gareth Southgate som ett mycket tveksamt kort valde han att plocka in Liverpools Jamie Carragher och Tottenhams Ledley King som alternativ i mittförsvaret efter den till synes givna duon Sol Campbell och John Terry.

- Det var min svåraste uppgift, sade Eriksson om mittbacksproblematiken.

- Southgate är inte frisk för närvarande, så det var ett svårt val att inte ta med honom. Jag har talat med honom och han säger att han ska göra allt han kan för att bli spelklar, men det är tveksamt.

Reserver på resa

Eriksson har ändå inte ställt Southgate, som gjort fyra raka mästerskap, helt utanför. Han är en av de sex reserver som kommer att resa med till träningslägret på Sardinien och vara tillgängliga i vänskapslandskamperna mot Japan och Island.

På frågan om det var en chansning att ta med Carragher och King, med tanke på deras bristande internationella erfarenhet, svarade Eriksson:

- Svaret får vi om de får spela.

Ledley King, 23, gjorde mål i sin landslagsdebut mot Portugal i februari (1-1), men missade landskampen mot Sverige och har haft problem med en höft. Jamie Carragher, 26, är den mest mångsidige försvararen i truppen och har på sistone varit mittback i Liverpool. Han har gjort 11 landskamper, men bara tre från start och missade VM 2002.

Vassell ett frågetecken?

Förutom Southgate är Alan Smith, Leeds, Scott Parker, Chelsea, Jermain Defoe, Tottenham, Matthew Upson, Birmingham, och Richard Wright, Everton, uppsatta på standby-listan. Danny Mills, Wes Brown och Ugo Ehiogu har lämnats helt utanför.

Tottenhams Defoe tros ha en chans att slå sig in i truppen, även om det formellt sett bara är skador hos ordinarie som kan göra honom aktuell. Den 21-årige anfallaren gjorde landslagsdebut mot Sverige den 31 mars och fick goda betyg.

Till bilden hör att Darius Vassell, en av blott fyra forwards, missade ligaavslutningen med Aston Villa i helgen på grund av en lårskada.

Senast den 2 juni måste EM-trupperna anmälas.

TT-AFP