AIK lämnade Eyravallen som förlorare

Stockholmarna kvar på nedflyttningsplats efter 1-2 på Eyravallen

SPORTBLADET

Örebro

Örebros första hemmaseger i årets allsvenska kom mot AIK, som därmed är fast under nedflyttningsstrecket. 2-1 (1-0) gav Örebro en del andrum och tränaren

Stefan Lundin kunde kosta på sig att pusta ut efter matchen.

- Trots alla problem med skador och ekonomi har laget blivit bättre och bättre för varje vecka. Spelarna har visat mycket professionell inställning, sade Lundin.

Örebro har haft problem i hemmaspelet tidigare under säsongen. Halmstad, Hammarby och Kalmar har alla lämnat Eyravallen som vinnare, AIK fick göra det som förlorare.

- Jag tycker att vi vann matchen välförtjänt. Vi var det lite bättre laget, ansåg Lundin med rätta.

Samtidigt som Lundin kunde pusta ut blir situationen allt mer jobbig för AIK, som är kvar under nedflyttningsstrecket och inte har vunnit efter premiärsegern mot Sundsvall. Lagets tränare Patrick Englund var inte alls nöjd med sina spelare.

- Vi gjorde alldeles för många individuella misstag. Vi bjöd Örebro på deras chanser, och det får inte vara så på denna nivå. Vi fullföljde inte heller det som vi pratade om i halvtid, säger Englund.

Petter bäst

Örebro var det bättre laget i första halvlek, och en av de stora skillnaderna mellan lagen var Örebros Petter Furuseth-Olsen. Han sysselsatte på egen hand AIK-försvaret. Innan han serverade Lars Larsen en perfekt framspelning till 1-0 hann han också missa ett rent friläge.

Örebro backade en aning i andra halvlek och tillät AIK ha bollen mer. Men AIK förmådde inte att skapa mycket. Fredrik Björck, som agerade rundningsmärke vid Örebros 2-0-mål, stänkte minuterna senare in 2-1-målet från 25 meter, rakt upp i John Alvbåges högra kryss. Annars tog AIK-attackerna stopp vid Örebros straffområdeslinje, den sista och avgörande passningen ville inte hitta fram.

Rubarth utvisad

Ytterligare en jobspost för AIK är att både Mats Rubarth och Martin Åslund missar nästa match på grund av avstängningar, Rubarth för två gula kort och därmed utvisning på sin gamla hemmaarena i Örebro.

- Vårt stora problem är inte vilka individuella spelare som är borta eller inte. Det är helhetsbilden av vårt agerande som är viktigt, vi får inte göra horribla misstag, sade tränare Englund.

Han fick några tröstande ord av kollega Lundin.

- Det är märkligt så snabbt ordet kris kommer fram. Pressen på landets storlubbar är enorm, och jag är orolig för utvecklingen inom svensk fotboll, kommenterade ÖSK-tränaren.

Sune Karlsson/TT