Åkeson är Madonna

Lars Nylin: …fast inte lika sexig

SPORTBLADET

I tidens gryning var den här tyckaren skivrecensent. När folk retade sig på betygen användes då ofta uttrycket lex Springsteen.

Med det menades att en viss artist satt en så hög standard att han/hon bara kunde jämföras med sig själv. En lite mindre lysande Bruce kunde därför få tre plus. Men ändå vara förbålt mycket bättre än det mesta i skivfloden.

Jag får en flashback till de åren när ni läsare reagerat efter att Sportbladets mäktiga jury nyss betygsatte landets tv-snackare - och då bland andra bara gav tre plus till Chris Härenstam.

Chris är för mig en lex Springsteen. När han är som bäst, som i Eurogoals eller i Fotbollskväll, ligger Härenstam på Born To Run-nivåer: entusiastisk, hyperkunnig. Dessutom har han ett plus som alltför få kollegor äger: han kan växa till en folklig gigant.

Men nu nöjer sig inte Härenstam med att kommentera det han brinner mest för: fotboll, helst esoterisk sådan. Han gör ALLT. I femtiotolv kanaler. Då blir han Southside Johnny. En trea. Om än en grymt intressant trea.

Göran Zachrisson är en annan lex Springsteen som ni tycker att vi var snål mot. Min åsikt: Förr var Zacke genialisk. Nu är han bra och personlig. Men alls inte med magin från då. Dessutom faller han ibland genom helt. Som vid första dagen av Sörenstam hos herrarna i hagen. Då är man ingen femma.

Enligt samma 80-talistiska resonemang: vad är då femplussaren Claes Åkeson, en annan som ni anser att vi felbedömt, men åt andra hållet?

Åkeson är Madonna. Han är artisten som kan ganska mycket om sitt gebits alla delar. Men som om han får vara i fokus utstrålar att han kan precis ALLT. Alltså exakt den sorts smartness som en gång gjorde Mrs Ciccone till en ikon. Däremot är det lite tveksamt om örebroaren är lika sexig.

***

Veckans citat: Fredrik Sundfors behandlar bollen som tvålkoppen behandlar tvålen ( Thomas Antonelius, bisittare)

***

Veckans inslag: Det färgstarka inslaget behövde verkligen ett annars askgrått program.

***

I kväll tittar jag på Djurgården-Göteborg.

I morgon Giro d'Italia som återkommer efter grappa-paus.

Lars Nylin ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM