Fem städer tävlar om sommar-OS 2012

Paris, New York, London, Moskva och Madrid utvalda av IOK

SPORTBLADET

Paris, New York, Moskva, London och Madrid.

De fem städerna kan fortfarande drömma om sommar-OS 2012.

För bland annat Rio de Janeiro och Havanna försvann dock hoppet på tisdagseftermiddagen.

Då kom nämligen beslutet från Internationella olympiska kommittén (IOK) vilka städer som är kvar i kampen om OS 2012 och vilka som får kliva av.

Bland de som får sikta in sig på OS 2016 finns Rio de Janeiro, Istanbul, Havanna samt tyska Leipzig, bland de som fortfarande finns kvar är favoriten i mångas ögon, Paris, som missade att få OS 2008, samt London och New York.

Bland de viktigaste punkterna för IOK i valet av OS-värd finns infrastruktur och boende. Leipzig med bara 500000 invånare har ansetts för litet, Havanna, med knapp infrastruktur, har heller aldrig setts som någon kandidat till att gå vidare.

Störst besvikelse bland förlorarna fanns hos Istanbul, det var fjärde gången som den turkiska staden försökte att få arrangera sommar-OS.

Tre av de fem städerna som är kvar har arrangerat OS tidigare (Paris, 1900, 1924, London, 1908, 1948 och Moskva, 1980)

Bland Paris fördelar är att flera av arenorna redan är färdigbyggda, huvudarena skulle bli Stade de France som rymmer 80000 åskådare, tennisen kan avgöras på Roland Garros där Franska mästerskapen avgörs varje år.

London ses också som en stark kandidat med bland större delen av anläggningarna bara 156 minuter från den tilltänkta OS-byn. På minussidan finns bland annat frågetecken för kollektivtrafiken och om den klarar av att hantera ett OS.

I juli 2005 avgörs vilken stad som får arrangera OS.

Städerna som tävlar om OS 2012

I juli utser Internationella olympiska kommittén vilken stad som får arrangera sommarspelen 2012.

De fem kandidaterna efter tisdagens gallring:

TT

ARTIKELN HANDLAR OM