Ännu en förlust för Djurgården

I en match med två ansikten inför 15,000 på Råsunda

SPORTBLADET

Stockholm

Fyra minuter var allt som behövdes för IFK Göteborg för att slå Djurgården.

Men de två målen fungerade som väckarklocka för svenska mästaren först i andra halvlek - och då var det för sent.

Göteborg vann med 2-1.

En av syndabockarna var den holländske anfallaren Geert den Ouden, som nu lär försvinna från Djurgården.

Djurgårdens svacka blir allt djupare. I de fyra senaste matcherna har man bara fått en poäng och gjort ett mål.

EM-uppehållet kommer lägligt för svenska mästaren.

Landslagsmålvakten Andreas Isaksson tvingades gå ut i halvtid sedan han slagit upp en höftskada som han fick i samband med knocken i Landskrona, då han också fick hjärnskakning. Det är ett muskelfäste i höften som ömmar. Landslagsläkaren Magnus Forssblad sade till Radiosporten att det inte någon fara för EM för Isakssons del.

Halvvolley från Mourad

Efter 19 minuters Djurgårdenpress kom det två Göteborgsmål på fyra minuter. Först slog Magnus Erlingmark in 1-0 efter en hörna. I en röra framför mål fick Erlingmark fram foten. George Mourads 2-0-mål var både överraskande och läckert. Ett långskott från 25 meter på halvvolley.

IFK Göteborg tog över helt efter målen. Spelade tryggt och säkert 4-4-2 med ex-landslagsspelarna Niclas Alexandersson, Magnus Erlingmark och Håkan Mild som mittfältslås.

- Vi var bra i första halvlek utan att vara på topp, säger tränaren Bosse Johansson.

- Jag är givetvis nöjd med segern. Det satt hårt åt med tanke på andra halvlek, lite väl hårt tycker jag. Men de var duktiga - rörliga och med snabba omställningar. De fick in Makondele och med Stefanidis också på topp så fick vi möta lite flyfotade spelare.

Djurgårdens Zoran Lukic var förstås inte nöjd med sina mannar i första halvlek.

- Problemet var att våra backar hade svårt att lyfta upp spelet. De och många andra var långsamma, på gränsen till lata, säger Lukic.

den Ouden utbytt

Bytet i halvtid mellan den Ouden och Rene Makondele blev ett lyckodrag.

- Med det spelsättet som vi vill ha måste vi ha rörligare spelare. Geert är inte hela sanningen, men han är ett moment - han passar inte in i vårt system. Jag var med och hämtade hit honom och redan då var vi medvetna om att han inte var den typ av spelare som vi kunde bygga laget med på lång sikt. Det var då en avvägning mellan det långsiktiga och det kortsiktiga, och vi lyckades med det kortsiktiga målet, säger Lukic.

Mycket talar för att holländaren får lämna Djurgården omgående.

Precis som Bosse Johansson analyserade så spelade Djurgården betydligt bättre, rörligare och snabbare och med bättre kontakt mellan lagdelarna i andra halvlek. Målet, det första sedan 25 april mot Gif Sundsvall, kom också. Det var Andreas Johansson som pressade in bollen vid stolpen efter en hörna.

- Som en god pedagog så säger jag att vi tar med oss andra halvlek - det är något att bygga på, säger Lukic.

Ingela Ahlberg/TT