Grundidén är bra – massor med mål

Björn Byström: …men Eurogoals håller inte samma klass som förr

SPORTBLADET

Eurogoals-säsongen lider mot sitt slut. Nästa måndag (repris tisdag) går vårens sista program eftersom alla de stora ligorna då är färdigspelade.

Så, passa på och njut. Eurogoals är en av tv-veckans höjdpunkter för oss sportälskare - ändå håller inte programmet samma klass som förr om åren.

Det är inte samma orgie i mål, samma djupdykning i obskyra klubbar, samma hejdlöst smattrande bildsvep från okända arenor runt om vår kontinent.

Programmet har förändrats genom åren. Numera innehåller det både en och två så kallade "top match" (längre sammandrag), intervjuer med spelare och tränare samt en fullständigt obegriplig grafik om veckans mål.

Att ha höga journalistiska ambitioner är naturligtvis inte fel. Att låta tittarna möta profilerna i fotbollsvärlden är till och med ett bra grepp - om det inte hade betytt att det gått ut över Eurogoals ursprungliga och så tilltalande idé: mål i massor.

Så, lyft ut intervjuerna ur programmet. Låt dem istället utgöra stommen i ett annat slags fotbollsmagasin.

Jag säger som Markoolio: Vi vill ha mål, mål, mål, mera mål...

Grafiken över veckans mål i Eurogoals är ett kapitel för sig. Förutom att den är obegriplig, så är grafikkvaliteten jämförbar med utdaterade tv-spel.

Och det blir knappast bättre av att kommentatorerna - direkt i sändning - sitter och sågar inslaget. Mer än en gång den här vintern har Chris Härenstam hörts säga något förklenande om den lilla programdelen.

Visst är det bra att Eurosports medarbetare diskuterar vad de sysslar med, men bör inte vissa saker lösas internt?

I kväll tittar jag på mäktiga Valencia när de tar sig an Marseille i finalan av Uefa-cupen på Femman.

Björn Byström