Aten skakat av ännu en bomb

Terrorist- experten: Det här skapar osäkerhet

1 av 3 | Foto: EPA, Pressens bild, AP
Det tredje funna bomben på mindre än en månad kunde desarmeras av polisen. Dessutom kämpar byggnadsarbetarna för att hinna få klart alla arenor i tid.
SPORTBLADET

Mindre än tre månader före OS-invigningen skakas Aten av ytterligare terrorhot.

Polisen hittade i går en bomb nära ett av de stora OS-områdena.

- Det är ingen idealisk säkerhetsmiljö i Aten, säger terroristexperten Magnus Ranstorp.

Arbetet att färdigställa Aten inför de olympiska spelen pågår i hög hastighet just nu.

Men många är rädda att arrangörerna inte kommer att hinna klart i tid.

- Ju längre tid det tar att färdigställa alla konstruktioner desto sämre är det för säkerheten, säger terroristexperten Magnus Ranstorp, professor vid Centrum för studier av terrorism och politiskt våld på St Andrewsuniversitetet i Skottland.

Bara i maj har bomber hittats i Aten vid tre olika tillfällen.

I början av månaden sprängdes tre bomber vid en polisstation i centrala Aten, något som den grekiska extremistgruppen "Revolutionär kamp" tog på sig. Gruppen kritiserade säkerheten runt arrangemanget och hotade samtidigt i ett pressmeddelande turister och internationella ledare som planerade att komma till spelen.

Ingen skadad

Bara veckan senare exploderade ytterligare en bomb i de centrala delarna av staden och ytterligare två bomber hittades och kunde detoneras. Ingen skadades vid det tillfället, men ingen har heller gripits för dåden.

Och i går var det alltså dags igen.

Grekisk media fick under gårdagen in två tips, ett klockan halv ett på natten och ett annat tolv timmar senare, om att en bomb skulle vara placerad någonstans i stadens centrala delar. En anställd på en brittisk bilfirma, på en av huvudgatorna i staden och mindre än en kilometer från ett av huvudcentrena för OS, hittade en misstänkt låda i en av företagets bilar. Polisen kunde konstatera att det var en tidsinställd bomb. De lyckades dock föra bort bomben och detonera den.

"Inget uttalat hot"

- Det finns inget uttalat hot mot OS i sig och det som har hänt nu betyder inte att liknande saker kommer att inträffa under spelen, men visst skapar det osäkerhet, säger Ranstorp.

Med mindre än tre månader kvar till OS-invigningen (13 augusti) står bara hälften av alla byggnader färdigställda. Men IOK - den internationella olympiska kommittén - försäkrar dock att allt kommer att vara klart till spelens start.

- Det finns två orsaker till den osäkerhet som just nu råder. Först och främst att arenorna inte är färdigbyggda och på så sätt skapar en orolig miljö och sen att mycket byggs av hjälparbetare som inte är säkerhetsmedvetna, säger Magnus Ranstorp.

- Skulle sådana här saker hända i början av augusti är det klart att man skulle ta sig en funderare på om man ska åka eller inte, men just nu är det inget jag går runt och tänker på, säger det svenska OS-hoppet Stefan Holm.

Miljarder satsas på säkerheten

Daniel Brändh