Örgryte klättrade efter 1–0 mot Trelleborg

Brassen Ailton matchvinnare – och skadad

SPORTBLADET

GÖTEBORG (TT)

Med 1–0 mot Trelleborg kom Örgrytes första hemmaseger för säsongen och laget klättrade från kvalplats till sjunde plats.

Örgryte startade bäst och i den sjätte minuten slog matchens lirare till. Brassen Ailton Almeida sköt 1–0 på halvvolley efter en högerhörna där Trelleborgsförsvaret inte lyckats rensa undan bollen. Bollen gick i en båge förbi Fredrik Persson i TFF:s mål och stolpe in.

– Ailton är en riktigt bra fotbollsspelare, sade Örgrytes tränare Jukka Ikäläinen efter matchen.

Han var nöjd med att laget tog tre poäng och klättrade i tabellen.

– Men vi borde ha punkterat matchen tidigare, vi hade många bra chanser.

Men det kunde faktiskt ha stått 0–1 redan efter 50 sekunder. Mats Lilienberg fick en slumpartad chans efter att Ivica Skiljo arbetat fram bollen. Dick Last kunde dock rädda Lilienbergs halvträff med en benparad.

– Hade Mats gjort mål där hade matchen fått en annan bild. Som nykomling är det väldigt viktigt att få första målet, sade Trelleborgstränaren Ulf Larsson.

Öppna landskap

Efter Trelleborgs fina inledning på allsvenskan har laget nu två raka förluster och Larsson tyckte att laget saknade energi och kraft.

– Men killarna gav inte upp och kämpade hela matchen, men vi tappar för stora ytor och ibland är det öppna landskap, sade Larsson.

Han tyckte också att det är dags att spela alla matcher med samma typ av boll.

– Olika lag har olika avtal och bollar. Det är ingen bortförklaring, men vi var inte vana vi bollen vi spelade med idag.

Trelleborg lyckades aldrig resa sig efter Örgytes ledningsmål. Tremanna-anfallet med Kristian Haynes, Ivica Skiljo och Mats Lilienberg oroade Öis-försvaret, men utan att komma till riktigt klara lägen. Skiljo hade en bra chans i 29 minuten men sköt volleyskottet tätt över från nära håll.

Öis dominerade

I andra halvlek dominerade Örgryte matchen och ledningen kändes aldrig hotad. Istället var Ailton Almeida och Paulinho Guara vid flera tillfällen nära att utöka hemmalagets ledning.

I Örgryte var Valter Tomaz Jr tillbaka som mittback och med flera resoluta ingripanden styrde han försvaret. Framåt var det Ailton Almeida som briljerade gång på gång. Med snabbhet och fin teknik utmanade han Trelleborgsförsvaret varje gång han hade bollen.

Inför sista omgången innan EM-uppehållet får Öis dock klara sig utan Ailton. Med en befarad lårkaka byttes han ut i 62:a minuten.

Carl-Johan Lejland/TT