Henke tvåmålsskytt i sista Celtic-matchen

Tog ytterligare en titel i Skottland

SPORTBLADET

Glasgow (TT-Reuters)

Två mål i sista seriematchen och ytterligare två mål i sista tävlingsmatchen.

En enastående Skottlandskarriär fick en enastående avslutning när Henrik Larsson med två mål avgjorde den skotska cupfinalen till Celtics fördel.

– Att vinna den här finalen betyder allt. Jag ville inte lämna cupfinalen som förlorare, det har jag gjort två gånger tidigare, sade Henke efter den sista skotska triumfen.

Foto: AP
SISTA SKRIKET Ja, i alla fall i Celtictröjan. Nästa säsong spelar Henrik Larsson någon annanstans.

Det kändes som den perfekta avslutningen när han förra veckoslutet gjorde två mål i sin sista ligamatch med Glasgowklubben. Men Henke lyckades toppa även den – mål nummer 241 och 242 för Larsson i Celtictröjan vände cupfinalen mot Dunfermline på lördagen. Celtic gick från 0–1 till 3–1 och säkrade dubbeln.

– Det var underbart att få sätta de två målen som punkt på sju fantastiska år här. Jag kunde inte drömma om att det skulle gå så här när jag en gång skrev på för klubben, sade Larsson.

Han fick en rejäl kram av en lättad och lycklig Martin O'Neill, tränare i laget. För det var trots 3–1-segern ingen komfortabel 90-minutersresa för de regerande cupmästare.

– Att Larsson ordnade kvitteringen och sedan 2–1-målet var oerhört viktigt eftersom vi hade så mycket bollinnehav. Hans mål var briljanta, berömde O'Neill.

Domaren missade hands

Hoppet om en första seger sedan 1968 för Dunfermline ökade innan halvtid när Andrius Skerla gav Dunfermline ledningen. Efter paus missade också domaren en Celtichand på bollen i eget straffområde.

Men det blev också starten på Larssons show. I 58:e minuten sprang han igenom och slog in kvitteringen. En kvart senare tog han emot bollen med ryggen mot mål, vände bort Aaron Labone och sköt snyggt in 2–1.

– Vi var fantastiska. I tycker vi spelade bra i första halvlek också och kontrollerade matchen. Men Dunfermline fick målet och var envisa. De gjorde det svårt för oss, sade O'Neill.

Mjällby på bänken

Vändningen var ett faktum och när Henkes blivande EM-motståndare från Bulgarien, Stilian Petrov, satte 3–1 var saken klar. Däremot fick inte Johan Mjällby komma in från bänken under matchen.

– De var resoluta men vi kämpade och förtjänade segern. Det var en stor lagseger, men Petrov var storslagen, sade O'Neill.

Henke kan titulera sig såväl ligamästare och cupmästare den sista säsongen i klubben. I och med segern är Celtic den skotska klubb som vunnit cupen flest gånger.

Nu hoppas Henke att det ska lösa sig med någon spansk klubb till nästa säsong.

På tisdag, de 25 maj, gör Larsson sitt sista framträdande i Celtic när laget spelar an avskedsmatch till svenskens ära mot Sevilla. Kan han lyckas med ytterligare en sprakande avskedsföreställning innan EM?

Den sju år långa triumfen för Henke i Skottland har i alla fall fått ett sagolikt slut.

TT