Sverige till VM-final efter rysare

Slog Finland med 5–3

SPORTBLADET

Kloten (TT)

Äldst är inte alltid bäst. Yngst kan också vara det.

Magnus Svensson, 20, avgjorde när Sverige vann VM-semifinalen i innebandy mot Finland med 5–3.

– Fy vad skönt! Det här blev ju en riktig rysare, men jag tycker att det var vår match, säger Sveriges yngsta spelare.

I finalen väntar nu Tjeckien som man i gruppspelet slog med 4–1.

Efter fyra uppvärmningsmatcher i VM var det dags för examen för Sverige. Och det märktes. I inledningen fick de blågula knappt låna bollen.

Faktum är att det kändes som om Finland ägde den här matchen – i drygt två perioder. Snabba mål i början av varje period betydde 1–0, 2–1 och 3–2.

Men 6.02 in i sista tredjedelen krängde Magnus Svensson in 3–3-målet. Ett par minuter senare fick Finland chansen i powerplay. Jaakko Hintikka prickade ribban, Hannes Öhman stolpen.

Därefter hann Sverige inte mer än bli fulltaligt förrän Magnus Svensson på egen hand rundade Finlands kasse och lade in 4–3-målet.

Där avgjordes matchen.

Coachseger

Finland orkade inte, utan föll ihop som ett korthus. Medan svenske förbundskaptenen Peter Kokocha svarade för en extremt aggressiv coachning i sista perioden verkade hans finländska kollega förlamad.

5–3-målet kom av bara farten.

– Ju längre matchen led, desto mer förstod jag att jag inte skulle klara en förlust. Jag vägrade att förlora det här, säger Peter Kokocha.

De svenska spelarna är eniga i sina analyser. Lagkaptenen Johannes Gustafsson, som blev bänkad, talar om ”mästerlig coachning”. Niklas Jihde säger att detta var ”en coachtriumf”.

Kokocha satte in folk, bytte ut folk, spräckte femmor, kastade in avbytare. Inget byte var det andra likt under sista perioden.

– Alla ska klara att spela på alla positioner och i alla roller. Form är en färskvara och ingen fick vara med tack vare gamla meriter. Samma resonemang gäller i finalen, säger Kokocha.

Doldisar klev fram

20-årige Magnus Svensson från Warbergs IC-85 kan vara säker på att få starta då. Hans 3–3 och 4–3 vände matchen.

– Jag hann aldrig tänka något när jag gjorde 4–3. Inget annat än att det var så skönt. Det kändes som om finländarna inte skulle orka resa sig, säger han.

De som avgjorde den här matchen för Sverige var ”doldisarna” Magnus Svensson och Jakob Olofsson. 31-årige Olofsson svarade för tre poäng (ett mål och två assist) från sin backposition och var enastående bra.

– Jag var aldrig orolig. Finland blir alltid sämre ju längre en match pågår och krampaktiga när de leder. För oss är det tvärtom. Det här var en typisk Finlandsmatch, säger han.

Men någon svensk i motståndarlaget i finalen blir det inte. Schweiz, med svensken Urban Karlsson som förbundskapten, förlorade överraskande semifinalen mot Tjeckien. Tjeckerna är därmed i sin första VM-final. Matchen avgjordes två minuter från slutet när tjeckerna gjorde 4–3. De kunde sedan avgöra definitivt genom 5–3 i öppet mål.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM