Giffarna gav HBK deras första förlust

”Jag hade nästan glömt bort hur det känns när man förlorat”

SPORTBLADET

SUNDSVALL (TT)

Kalle Ljungberg från Strömsbruk i Hälsingland såg till att Halmstads BK åkte på den första förlusten i allsvenskan.

Den 19-årige forwarden i Gif Sundsvall störtade fram och stötte in matchens enda mål.

– Jag sprang i luckan och fick en fot på Hasse Berghs inlägg. Det var en skön känsla att se bollen flyga i mål, säger Kalle Ljungberg sedan han prickat in sitt första allsvenska mål.

Det såg ut att bli en mållös drabbning på Sundsvalls IP då Kalle Ljungberg dök upp som gubben i lådan och styrde in segermålet.

Gif Sundsvall har blivit något av ett svart spöke för Halmstads BK. För fjärde året i rad tvingas hallänningarna åka hem med en förlust i bagaget från Sundsvall. Den här gången var det första förlusten för HBK i årets allsvenska.

– Det känns inte alls bra att förlora. Jag hade nästan glömt bort hur irriterande det känns när man åkt på en förlust. Men jag har mått sämre här i Sundsvall, för två år sedan tappade vi en ledning med 2–0 till förlust med 2–3, sade HBK-tränaren Janne Andersson.

Sundsvall får skön utdelning

Sundsvall har efter en bedrövlig start i allsvenskan hittat rätt i spelet och plötsligt blivit allsvenskans formstarkaste lag med tio poäng av tolv möjliga i utdelning på de fyra senaste matcherna.

– Visst har vi lite flyt just nu, men vi ska inte behöva urskulda oss. Det är hårt arbete som ger resultat, konstaterade Gif-tränaren Rikard Norling.

Sundsvall spelade ett intensivt mittfältsspel med full attack på bollen.

– Vi ville inte ge Sharbel Touma och Mikael Nilsson en chans att få grepp på bollen och organisera upp Halmstads effektiva mittfältsspel. Och vi lyckades rätt bra, konstaterade Rikard Norling.

Johan Andersson planens gigant

Giffarnas nyförvärv Johan Andersson från Hammarby var planens klart bäste spelare. När lagkaptenen och mittförsvarets härskare Patrik Eriksson Ohlsson tvingades vila från HBK-matchen på grund av skada klev Johan Andersson fram och dirigerade försvaret på ett mästerligt sätt.

Skadeproblemen fortsätter för Gif Sundsvall. Även landslagsbacken Fredric Lundqvist tvingades kliva av på grund av skada. Då klev Stefan Ålander in i handlingen och svarade för ett prickfritt försvarsarbete.

I Halmstads anfall jobbade Markus Rosenberg hårt och skapade också några farliga chanser.

Gif Sundsvall satte en fin punkt för grässpelet på Sundsvalls IP genom att besegra serieledarna Halmstad. När det är dags för allsvenskt spel i Sundsvall igen i juli så blir det på konstgräs som anläggs under EM-uppehållet.

Ove Byström/TT