Äntligen seger för AIK

Slog Landskrona med matchens enda mål

SPORTBLADET

LANDSKRONA (TT)

Efter sju allsvenska föreställningar i rad utan seger, men väl tränarbyte och skriverier, så kom den. Trepoängaren.

På söndagen borta mot Landskrona vann AIK med 1–0 (0–0).

Målskytt: Mattias Moström – som dock brände två ytterligare chanser.

Foto: LENNART MÅNSSON/BILDBYRÅN
SEGERHOPPET AIK:s målskytt, Mattias Moström, flyger förbi en Landskronaspelare.

Därför blev det lite krampaktigt i AIK i slutet av matchen när Landskrona tryckte på för att få in bollen, helst två gånger.

AIK hade inte vunnit sedan i premiären mot Sundsvall. Man ville säkra segern och backade hem.

Målvakten Håkan Svensson, veteranen med tidigare klubbadress Halmstad:

– Fy fan om vi skulle suttit i bussen hem till Stockholm sju, åtta timmar i natt och grubblat över en förlust eller tappade poäng. Det hade varit en tung resa.

Fler lägen

Mattias Moström, som kom till AIK den här säsongen från Café Opera och spel i superettan nickade in målet när det återstod drygt en halv timme. Det var en frispark, där bollen förlängdes och Moström var helt omarkerad när han satte till pannan.

Snyggt uppfattat, men han skulle nog satt ytterligare ett på sina andra två chanser.

Ena gången rundade han Bois-målvakten Jonas Sandqvist.

– Man är inte vann vid att komma i de lägena, jag kom lite snett och fick felträff, sade Mattias Moström, egentligen mittfältare men på söndagen anfallare.

– Ärligt talat, vi kunde punkterat det här och sluppit nervositeten på slutet. Men Moström gjorde ett mål och det räckte, sade Håkan Svensson.

Jo, det räckte. Men faktiskt hade Bois första chansen att ta ledningen efter pausen och de 45 första minuternas torftiga fotboll.

Farlig Boatengfrispark

Det var en första halvlek där bara två målchanser skapades, båda på fasta lägen. AIK hade Derek Boatengs frisparkskanon som Jonas Sandqvist tippade över. Bois hade Pierre Gallos frispark som Håkan Svensson lämnade retur på men inget mål där heller.

Nästa möjlighet stod Bois Mikael Rynell för. Bollen sjönk mot bortre krysset utom räckhåll för Håkan Svensson. Men den gick precis utanför målramen.

Strax efter kom AIK:s mål.

Och med en kvart kvar var Bois nära igen, men veteranen Krister Nordin rensade Jones Kusi-Asares skott på mållinjen.

Tränarna i båda lagen, Bois Jan Jönsson och AIK:s Patrick Englund var ganska överens om att det var en nervös match, och ingen sprudlande fotboll.

Fjärde nollan

Och Håkan Svensson tänkte inte på att han höll nollan för fjärde gången:

– Nä, sånt struntar jag i nu när vi har vunnit. Det var det viktigaste. I de andra matcherna har vi kanske inte haft hundraprocentig attityd till hur mycket man måste jobba. Nu var vi lite tuffare i närkamperna och aggressivare.

Hur har den dåliga starten påverkat er?

– Jag har varit med om det i Halmstad också, under Jonas Therns första tränarår. Men AIK berör många och fotbollen är stor i Stockholm. Det är kul. Jag har spelat de år när det knappast skrevs något alls om allsvenskan.

Bo Harmby/TT