I Skånederbyt visade Malmö vad de kan

2-0 gav arbetsro inför EM-uppehållet

SPORTBLADET

Helsingborg

Den ljuva maj har varit allt annan än ljuv för Malmö FF och tränaren Tom Prahl. Förlust i Svenska cupen, förlust mot Landskrona och en klen oavgjord insats mot AIK.

Men i våromgångens sista match, Skånederbyt mot Helsingborg, var det drag i MFF.

Det blev vinst på Olympia med 2-0 efter en imponerande insats.

När det som bäst behövdes kom lyftet. Den senaste tiden har kritiken varit bister. Om plotter med laget, dålig inställning och dålig coachning.

Tom Prahl har varit pressad och gjort, för honom, ovanliga uttalanden som han sedan tagit tillbaka. Fast han tycker att en del av det han sagt har ryckts ur sitt sammanhang.

- Massmedia skriver det de tycker känns bra, sade han på väg ut från presskonferensen efter segern mot HIF.

Den var en lättnad för honom och MFF. Och han satte följande betyg efter nio omgångar, 16 poäng och 15-5 i målskillnad, sex poäng efter serieledarna Halmstad:

- Kanske är det någon poäng i underkant, men vi är nöjda nu, sade han till TT.

- Det här bekräftade att vi kan spela bra fotboll. Om vi kan hålla det här spelet, få ha spelarna friska och ha kontinuitet så kan det bli bra i höst.

Dominans efter paus

Den första halvleken var jämn.

Efter pausen var MFF helt överlägset. Statistiken noterar 22-5 i avslut totalt och 15-2 i avslut på mål.

Helsingborg orkade inte skapa ett enda skott på mål de sista 45 minuterna!

Malmös mittfält styrde och ställde och spelmotorn Thomas Olsson levererade passningar till anfallarna. Märkligt att HIF-tränaren Peter Swärdh inte gjorde något åt honom.

Hela MFF lyfte och Tobias Grahn, en av de allra bästa, hade sin förklaring:

- Nu fick jag och Afonso (Alves) spela ihop i mitten igen. Det har vi gjort vid tolv tillfällen i träningsmatcher och allsvenskan och då har vi aldrig förlorat. Sedan särades vi åt och då gick det dåligt. Men om jag och Afonso får fortsätta ihop kommer vi att bli giftiga i höst, sade Tobias Grahn om MFF.

- Jag vill hålla i bollen och jag kan det. Afonso också. Det är extremt viktigt att vara bollskicklig, och få lugn att bygga anfallen.

HIF näst sist

Helsingborg är ett krislag. Sju poäng och näst sist i tabellen.

Malmö tryckte på massivt och det var bara frågan när målet skulle komma. Det kom i den 56:e minuten, 1-0 genom Andreas Yngvesson på inlägg från Niklas Skoog.

Och så var det Afonso.

I slutminuten av ordinarie matchtid tog Afonso bollen vid mittcirkeln och kom fri genom en tunnel på HIF-försvararen Jakob Augustsson. Vid kortlinjen, i en hopplös vinkel till målet, lade han över bollen på vänster fot och satte snyggt 2-0.

- Målet var viktigt för mig, jag har haft lite problem med min magmuskel och inte spelat så bra. Men det var viktigt också för laget, det punkterade matchen, sade brasilianaren.

Bo Harmby/TT