"För guld måste truppen spetsas"

Sportbladets Stefan Alfelt om "Real Malmö":

SPORTBLADET

HELSINGBORG

Malmös kris gick på semester i går.

Den kan återkomma första veckan i juli.

För Helsingborg förvärrades krisen. Smärtsam derbyförlust, giganten Jesper Jansson utvisad och avstängd, ett spel som bara är ett fungerande spel i kortare perioder.

Första halvlek var en match. En riktigt bra match dessutom. Sen var det bara MFF. Ett MFF som radade upp målchanser skapade av ett bollhållande mittfält som fullständigt sög musten ur sina förgäves jagande motståndare.

Malmös trio på innermittfältet med Thomas Olsson - som måste ha presterat årets hittills bästa individuella insats i allsvenskan - bakom Afonso och Tobias Grahn är ett grymt starkt vinnarvapen.

Olsson - bollvinnare, bollhållare och tempohållare med sitt varierade passningsspel.

Grahn med sin stora arbetskapacitet. Sina tempoväxlingar. Sin annorlunda osvenska spelstil att ständigt vilja utmana och röra runt.

Grahn - inte blyg precis...

Afonso. Osynlig tills han promenerar igenom och gör ett underbart vackert mål ihop med väggspelande Niklas Skoog.

Tobias Grahn har aldrig lidit av falsk blygsamhet. Efter matchen i går konstaterade han att MFF inte förlorat någon av de tolv matcher (inklusive träningsmatcher) som han och Afonso varit inre mittfältare i.

- Vi är ett vinnande koncept, jag och Afonso. Det är extremt viktigt att vara bollskicklig i vårt spel och har vi dessutom Thomas (Olsson) bakom oss är vi tre som kan styra. Vi blir giftiga i höst, sa Grahn.

Derbysegern bör nog ha övertygat alla tvivlare om att 3-5-2 är MFF:s utgångsspel, men för att det ska kännas som ett hyggligt säkert guldvapen måste truppen spetsas en aning.

Lolo Chanko och Jon Jönsson är utomordentliga komplementspelare med hög allsvensk potential men ingen av dem kan prestera en insats som skadebenägne Thomas Olsson gjorde i går.

Det kan Daniel Andersson.

Med lillebror Bjärred i truppen skulle MFF få en bredd på sin topp som mycket väl skulle kunna vara guld värd.

Fast det behövs en anfallsspelare också. Jag tror inte att Igor Sypniewski kommer att spela särskilt många fler matcher i den ljusblå tröjan. Om han ens spelar någon alls mer.

Sypniewski är totalt ur balans och just nu en belastning för truppen. Skulle förvåna mig om Malmö inte försöker sälja Igor under uppehållet, men skulle bli ännu mer förvånad om någon inhemsk klubb köper honom.

Yksel Osmanovskis form känner knappast någon till men en hyggligt ung anfallare kan knappast rasa ihop fullständigt så länge som han åtminstone tränar regelbundet i en av världens bästa fotbollsmiljöer.

Andreas Yngvesson gjorde sitt första mål på nästan ett år och det är få spelare som jag unnar en framgång så mycket som Ante. Häcklad av Malmös fans men alltid villig att göra ett hundraprocentigt uppoffrande jobb. Kanske är han inte partnern som lyfter Niklas Skoog till fjolårets höjder men han är definitivt en arbetsmaskin som gör nytta för sitt lag.

Helsingborgs andra halvlek var snudd på katastrof. Det tog 25 minuter innan Gustaf Andersson för första gången fick tag på bollen och då var han en halv planhalva från MFF:s mållinje. Jag tyckte synd om Gustaf. Han sprang så mycket och så rätt men han fick aldrig passningen som skulle komma.

Brott lönar sig - inte

Peter Graulund har jag svårare att tycka synd om, även om Thomas Olssons armbåge i ansiktet på honom inte var vacker.

Graulund personifierar för mig det sämsta jag kan se på en fotbollsplan. Dansken är en snabb, målfarlig och skicklig anfallsspelare, men han är också en utstuderat ojust filmare som försöker vinna fördelar med ständiga medvetet begångna regelbrott.

Peter Swärdh precis som HIF:s fotbollskunniga klack ser självklart detta men när krisen placerat stövelklacken på ens strupe ges inget utrymme att leva efter några ideal. Då helgar ändamålet medlen, men man kan också notera att Graulunds fula spark på Grahns hälsenor i slutändan resulterade i att HIF:s bäste spelare Jesper Jansson blev utvisad och avstängd.

Brott lönar sig inte alltid.

Tack och lov.

Sportbladets Stefan Alfelt spår höstprognosen för DITT lag

1. Halmstad

2. Hammarby

3. Kalmar

4. Malmö

5. Göteborg

6. Sundsvall

7. Djurgården

8. Örgryte

9. Örebro

10. Trelleborg

11. AIK

12. Landskrona

13. Helsingborg

14. Elfsborg

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM