”Avspark” har brister i dynamik och karma

SPORTBLADET

Älskar ”Avspark” allsvenskan. EM-paus och ”Avspark” har klarat av den första delen av tv-allsvenskan. Det finns skäl att öka takten i episod två.

Sportmedia har hittills i år handlat mycket om allsvenskan. FÖR mycket påstår vissa magsurt och riktar pekfingret mot ihopsjunkna luftslott.

Minst EN redaktion borde då med kraft påstå att det ALDRIG kan bli för mycket. Basta! Att vi snarare borde få allsvenskan intravenöst, året om.

Korrekt, redaktionen för ”Avspark”.

Men detta är nu knappast känslan jag fått av en första delleverans från vårt nyaste allsvenska veckomagasin. Inskaffat för rättighetspengar så stora att det räckt till ett Zlatan-inköp.

Snarare är det ord som habilt, rimligt, eller rent av plikttroget, som poppar upp när Claes Åkeson och Peter Henriksson residerar över ivrigt smilande signor Nordahl och osorterade stenansikten i tv-landskapets mest askgrå studio.

Att expertisen inte når upp till den standard som satts av herrar Strömberg/ Andersson/Fjellström är en sak. Är man tillräckligt nördig har ALLT tyckande sina poänger. Även stundtals banala matchrapporter från annars begåvade reportrar kan sväljas. Åkeson och Henriksson är stabila på gränsen till överbetyg.

Nej, det centrala problemet är att programmet så brister i dynamik och karma.

”Avspark” stånkar på genom halvtimmen på söndagar och timmen på måndagar. Utan att tåget nånsin får upp farten, de evinnerliga reklampauserna står för hela temposkiftet.

Vårens avrundning var dramaturgiskt en straffspark utan målis. Skulle AIK undvika bråddjupet? Var Halmstad på väg att ta kål på spänningen? Stod MFF redo att hoppa i Öresund?

Det var bara att skyffla bollen i mål. I stället sa ”Avspark” ganska ordagrant: ”blaha-blaha”. Så var det över. Utan grepp utöver rutinsnack mot intervjufond. En fond där logotypen från skickliga allsvenska konkurrenten Canal + lyste ovanligt pardonlöst.

Men ännu återstår en hel del om man ser allsvenskan som en match. ”Avspark” har chansen att öka takten sista trekvarten. Med bättre tyckande, bättre reportage, bättre drama. Det tycks just nu nödvändigt om inte vi 250 000 trogna tittare i stället ska välja tidig natti-natti framåt hösten.

I natt zzzer jag

Fredrik Modin

i Stanley Cup-final. (Canal+ 01.45)

Sport i tv

Lars Nylin