- De har gått över gränsen

Idrottssverige rasar mot de nya hårda reglerna: Aktiva har inte längre något privatliv

1 av 3 | Foto: lasse allard
kritiska Patrik Kristiansson och Carolina Klüft är kritiska till dopningsbyrån Wadas nya regelverk.
SPORTBLADET

I går avslöjade Sportbladet dopningens nya övervakningssystem.

I dag rasar idrotts-Sverige

- De aktiva har inte längre något privatliv, säger simkaptenen Hans Bergqvist.

- Det vore bättre om de opererar in ett chip i armen på oss, säger stavhoppsstjärnan Patrik Kristiansson.

I går avslöjade Sportbladet att den internationella dopningsbyrån (Wada) tar krafttag mot dopning och sätter nya, stenhårda, regler för toppidrottarna. Från och med den 1 juli måste alla rapportera var de befinner sig - dygnet runt - 365 dagar om året.

Tre felaktiga rapporter under en 18-månaders period kan innebär en avstängning på allt mellan tre månader och två år.

I går i Sportbladet kritiserade skidstjärnan Anja Pärson systemet och nu hörs fler negativa röster.

- Det är överdrivet. Jag, Carro (Carolina Klüft) och Anja Pärson testas redan nu mest inom Sverige. Wada borde lägga mer resurser på att kolla upp idrottarna i de länderna där dopningsrisken är större. Vi sköter oss i Sverige, säger Patrik Kristiansson.

"Bättre med chip i armen"

Och fortsätter:

- Carro och jag pratade om detta och vi kom fram till att det skulle vara bättre om de opererade ett chip i armen på oss. Då kan de söka på namnet i datorn och se var vi är.

Simsporten har - precis som friidrotten - varit hårt drabbad av fuskare och svensk simning har gått i frontlinjen i kampen mot dopning. Förbundskaptenen Hans Bergqvist är en av dem som förespråkat hårdare tester, men till och med han är tveksam till de nya - och strängare - reglerna.

Risk för tappat fokus

- Någonstans finns det en gräns för hur mycket de aktiva ska utsättas för. Jag tror vi har nått den nu med råge. Risken är att idrottarna tappar fokus - att allt pappersjobb tar för mycket energi från idrotten, säger Hans Bergqvist.

Och fortsätter:

- Ibland blir det nästan absurt, jag menar: enligt reglementet ska man skicka in en avvikelse från planeringen 48 timmar innan" Om man till exempel blir sjuk, hur ska man kunna veta det två dygn innan?

Ingen stor förändring

Patrik Kristiansson menar dock att de nya reglerna inte innebär någon större förändring för hans del. Friidrottarna som är rankade bland de 15 bästa i världen måste redan nu rapportera väldigt noggrant.

- Jag har gjort det här i ett års tid. Carro är väldigt noga med att rapportera allt, jag har däremot slarvat lite. Man glömmer det ibland. Men jag måste bli bättre på det, tre anmärkningar ger avstängning, där är det ingen snack om saken.

OS-hoppet har, vid flera tillfällen, fått ta del av Wadas tuffa krig mot dopning. En dag dök oanmälda kontrollanter upp hemma hos paret Kristiansson och skulle ta prover.

- Jag blev upprörd så klart. Där går gränsen, privatliv är ändå privatliv. Wada måste visa lite respekt för det, säger Patrik Kristiansson.

Jörgen Jönsson

Mattias Jonsson

Så funkar Wada:s regler

Lina Andersson

Anna-Karin Kammerling

Stefan Holm

Mathias Fredriksson

Martin Lidberg

Per-Johan Axelsson

Patrik Thornéus, Emir Osmanbegovic