Plus för fyrans speedwaysändningar

Björn Byström: …men ta bort gitarrylandet

SPORTBLADET

TV 4 Plus har snabbt etablerat sig som en av de tunga sportkanalerna. Till det här året har kanalen också ryckt upp sina sändningar från elitserien i speedway.

Sämre kunde det förstås inte gärna bli. Förra säsongens sändningar var troligen den största kalkon som sänts ut i etern. Någonsin.

I går hade TV4 Plus tur med att det var en spännande och dramatisk match man hade kamerorna vid. Elit–Smederna avgjordes inte förrän i de avslutande nomineringsheaten, två poäng upp för gästerna blev det till slut.

Men redaktionen ska också harangeras för sin insats.

Intervjuerna och närbilderna nere från depån tillför verkligen något för tittarna.

Det som stör mig är ljudnivån i programmet. Kommentatorn Janne Blomqvist och bisittaren Bo Arrhén är sååå entusiastiska och tar till alla sina röstresurser. Hela tiden. Det blir liksom lite för mycket – speciellt som det inte var några omkörningar att gå i taket över.

Till dels kan ljudnivån förklaras med att duon ska överrösta motorbullret – men går det inte att skaffa ett bättre ljudisolerat bås att kommentera ifrån?

Dessutom, vid varje slow motion-repris hade Blomqvist & Arrhén att tampas med ljudet från ylande elgitarrer. Vad ska det vara bra för?

Att bakgrundsljud gör det svårt för hörselskadade att uppfatta vad som sägs är välbekant. Jag har inga problem med hörseln, men hade stundtals en omöjlig uppgift att ta del av vad som sades.

I natt gick första finalen av Stanley Cup. Vet inte om det bara är jag som missat det tidigare, men är det en ny sed att åskådarna som sitter närmast ställer sig upp och dunkar med full kraft i plexiglaset?

Jag fattar i alla fall inte vad det ska vara bra för. Ser bara otroligt puckat – ursäkta den ”Hegerforsaren” – ut.

I kväll tittar jag naturligtvis på när det taktiskt drivna Porto manövrerar ut Monaco i finalen av Champions League i Viasat Sport 1.

Björn Byström