Dopningshärvan kommer inte direkt överraskande

Kristina Kappelin: Dopningen bryter ner förtroendet och misstänkliggör alla

SPORTBLADET

138 personer i den italienska idrottsvärlden misstänks vara inblandade i en ny stor dopningshärva.

Sammanlagt 15 är proffscyklister, varav åtta deltar i Girot. Även hos stavhopparen Giuseppe Gibilisco som vann guld i VM i Paris och Nicola Vizzoni, OS-silver i slägga i Sydney, gjordes husrannsakan i går.

Den kom som ett brev på posten, årets dopningräd i Giro d`Italia.

Den upplyftande skillnaden är att den här gången är det inte Italiens största cykeltävling som granskas under lupp.

Utredningen berör åtta enskilda cykelproffs som deltar i Girot. De misstänks vara indragna i en dopningshärva som ledde til 150 husrannsakan och två gripanden i Italien i går.

Skrupelfria läkare

Misstankarna är att skrupelfria idrottsläkare, apotekare, regelrätta dopingslangare, smugglare och idrottsmän har köpt, sålt och använt otillåtna preparat i stora mängder.

Därmed har de förfalskat resultaten i mer eller mindre viktiga idrottstävlingar, förstört sin egen och andras hälsa och, i vissa fall, orsakat unga amatörers död.

Utredningens startpunkt är just en ung cyklist som avled under misstänkta omständigheter för två år sedan.

Alla de inblandade cyklisterna i Girot har bedyrat sin oskuld. Undersökningsdomaren som håller i utredningen poängterade i går att poliserna som utförde räjden inte hittade några otillåtna preparat i cykeltävlingen.

Antingen är det här årets Giro faktiskt rent eller också gömmer stallen preparaten bättre nu än tidigare. En tredje möjlighet är att cyklisterna vet i förväg när och vem som ska utsättas för dopningstester. Så har det varit i vissa fall före Girot. Det framgår av utredningen.

Ingen cyklist gripen

Ingen i cykelvärlden är gripen på det här stadiet i undersökningen. Men utredningen bygger på telefonavlyssning och skuggning av misstänkta personer.

Något spår måste alltså leda till cyklisterna i fråga. Och inte bara till dem. Minst tre kända italienska friidrottare är också indragna i utredningen, enligt välunderrättade källor. En av dem är Giuseppe Gibilisco, den 24-årige stavhopparen som överraskande vann guld i friidrotts-VM i Paris i augusti. Den andra är Nicola Vizzoni, som tog silver i slägga i OS i Sydney. Den tredje är maratonlöperskan Franca Fiacconi.

Desperat användande

Det här är den senaste i en lång rad dopningsutredningar i Italien.

I Turin pågår en uppmärksammad rättegång om doping mot fotbollsklubben Turin och en stor utredning om doping, sjukdom och död som berör flera årtionden av Calcio.

Men den här utredningen skiljer sig från de andra eftersom det stora flertalet av de utövare som är indragna inte är proffs utan amatörer.

Undersökningsdomaren i Rom talar om "ett rent desperat användande av dopning" och definierar idrottsmännen som offer snarare än som medbrottslingar. Inställningen att det enda som betyder något är att vinna, har uppenbarligen trängt ända ner på kvartersmästerskapsnivå.

Det som händer i elitidrotten smittar av sig på amatöridrotten. Många av de stora stjärnorna har blivit ytterst destruktiva förebilder.

Idén att det enda sättet att uppnå resultat inom idrotten är att ta hjälp i medicinskåpet, blir uppenbarligen alltmer utbredd, informationskampanjer och dopningskontroller till trots.

Det är egentligen inte särskilt märkligt. Det som händer i amatörkretsar avspeglar det som händer i eliten. Idrotten i sin tur avspeglar samhället i stort, där droger och lyckopiller frodas och där alltfler välkända personer i framträdande positioner bluffar sig framåt och uppför enligt mottot att det går så länge det varar.

Jag vill så gärna tro att stjärnskottet Damiano Cunego som segat sig upp för Dolomiternas toppar först av alla i Girot, verkligen är dopningsfri.

Cunego är inte misstänkt för någonting. Men en av dopningens många negativa effekter är att den bryter ner förtroendet och misstänkliggör alla. I och med gårdagens räjd är förtrollningen bruten.

Kristina Kappelin ([email protected])