Inte ens de desperata hugger på kvalfinalen

Björn Byström: Märkligt – efter division 1-fotbollen i TV4

SPORTBLADET

Ägnade eftermiddagen i går åt att gå på sportsbar och kika på kvalet till Premier League mellan Crystal Palace och West Ham. Därtill nödd och tvungen – för någon svensk tv-kanal som sände matchen kunde jag inte hitta.

Märkligt nog. Hela vintern sändes engelsk division 1-fotboll i Tipslördag i TV4 och många svenskar har favoritlag i serien. Men kvalet till Premier League – som säljs som en separat sändningsrätt – lockade inte någon tv-kanal. Inte ens de mest desperata, som hugger på allt...

Nu missade inte alla ni andra någon match som går till historien. Chanserna var inte många, men det faktum att så mycket stod på spel gjorde att den beställda hamburgaren fick konkurrens om uppmärksamheten. Och mitt gamla Palace-hjärta gladde sig över promoveringen, även om det är risk att laget blir kanonmat i Premier League. West Hams förutsättningar att etablera sig i finrummet hade nog varit större.

Sändningen kom från SkySports – och än en gång fick jag anledning att fundera över vilket härligt idrottsspråk engelskan är. Även när kommentatorerna staplar klyschor låter det bara så rätt.

Det kanske finns fler anglofiler än undertecknad som hellre ser Canal Plus engelskspråkiga matcher i fotboll och hockey?

Huvudnumret i går kväll blev GP-speedway från Wroclaw. En i alla avseenden sevärd tävling, inte minst tack vare Tony Rickardssons för kvällen förträffliga förmåga att köra om sina konkurrenter. Speedway har en tendens att vara enahanda, men i går bjöds det ett gott mått dueller och dramatik.

Det var nog fler än jag som drog efter andan när den svenske speedwaykungen dundrade ut i sargen i ett av sina heat. Rosor till expertkommentatorn Per Jonsson, som sågade Rickardssons insats och kallade den för en ”tabbe”. Alltför ofta placeras de aktiva på piedestal, utom räckhåll för berättigad kritik.

Beröm också till Stefan Klemetz som guidade genom sändningen utan att spränga trumhinnorna på oss tittare. Synd bara att GP-sändningarna – och jag menar direktsändningen – går i 24:an, som få kan se och ännu färre tittar på.

I eftermiddag tittar jag på när Kesaco Phedo vinner Elitloppet i TV4.

Bäst

Sämst

Tyck till du också!

Björn Byström