Revansch för Schumacher

Tysken totalt överlägsen på hemmaplan

SPORTBLADET

Nürburgring (TT)

Michael Schumacher fick snabbt revansch för nederlaget i Monaco.

Tysken vann GP-tävlingen på Nürburgring på ett förkrossande sätt – 17,9 sekunder före stallkamraten Rubens Barrichello.

Trea blev Jenson Button, BAR, före Jarno Trulli och Fernando Alonso, som båda kör för Renault.

Schumacher gjorde inte sitt vanliga segersprång på prispallen och avstod också från att spruta champagne.

– I fredags avled Umberto Agnelli och det var en stor chock för oss alla hos Ferrari, sade Schumacher.

Umberto Agnelli var president i bilkoncernen Fiat och hedersordförande i fotbollsklubben Juventus. Han avled, 69 år gammal, efter en tids sjukdom.

– Det hade varit helt fel att fira på prispallen.

McLaren bröt igen

Att söndagens seger blev så stor berodde på att Kimi Räikkönen, som de första varven låg tvåa, var långsam och blockerade alla bakom sig.

– Efter sju varv ledde jag med 17 sekunder, och den luckan höll sig under hela loppet, konstaterade Schumacher.

– Och då förstod jag också att vår taktik var den rätta. Jag gör tre stopp medan Rubens bara gör två. Varje gång jag kom ut från depån fick jag tillbaka ledningen.

Det var Ferraris fjärde dubbelseger den här säsongen, och Schumacher har en enkel förklaring till varför det går så bra:

– Det beror på att de andra låter oss vinna. De får alltid problem.

För McLaren blev det ytterligare ett pinsamt nederlag. Varken Kimi Räikkönen eller David Coulthard kom i mål, och anledningen var den gamla vanliga. Mercedes-motorn sprängdes i bitar. Visserligen fick Räikkönen skina på andraplatsen i tio varv innan ett stort rökmoln förkunnade att hans lopp var över. Det var den åttonde motorn som sprängdes den här säsongen, och finländaren slog händerna över huvudet i en förtvivlad och uppgiven gest.

Stallets högkvarter omringades av journalister som ville ha en kommentar. En stor och stadig livvakt banade utan pardon väg genom folkmassan för Räikkönen som snabbt lämnade banan med poliseskort utan att säga ett ord. Den enda kommentar som gavs var den som stod i teamets pressmeddelande:

”Självklart är jag enormt frustrerad och besviken. Jag var med i toppen efter att ha kört om Sato och Trulli på första varvet och utan tvekan såg allt bra ut. Vi gör framsteg men det är helt klart att vi måste dramatiskt förbättra vår tillförlitlighet.”

På väg mot sjunde

Michael Schumacher är däremot på god väg att vinna sin sjunde VM-titel. Ferrarin bara mal på varv efter varv utan problem. Det enda rekord han inte kan sätta i år är att vinna alla loppen.

Tysken leder VM-tabellen efter sju av 18 lopp på 60 poäng före Rubens Barrichello som har 46. Jenson Button har 38 och Jarno Trulli 36. Kimi Räikkönen är sist av dem som har fått poäng. Han har en enda och det räcker bara till en mycket blygsam 16:e plats. Bakom sig har han bara de fyra förare som gått poänglösa hittills.

Nästa lopp är Kanadas GP i Montreal om två veckor.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM