Alexander Farnerud fick hål på Malta

Ny maltesisk organisation överraskade u21-landslaget

SPORTBLADET

Valetta

En tung frisparkprojektil tre meter utanför straffområdesgränsen banade väg för U21-landslagets 1-0-seger över Malta i Valetta på fredagskvällen.

- Skönt, träffen var perfekt, sade målskytten Alexander Farnerud.

Målet kom i 19:e minuten, men de som trodde att detta fick den svenska luckan till målfördämningen att brista mot blåbärsnationen Malta tog fel.

- Huja, det här kändes inte tryggt någon gång, sade tränaren Torbörn Nilsson.

Vad är du mest nöjd med?

- Resultatet.

Malta sprattlade emot envist och tränaren, skotten Mark Miller har planterat en organisation och försvarsfiness hos malteserna som varit främmande tidigare.

- De spelade väldigt disciplinerat, sade Torbjörn Nilsson.

Matchen var avstamp för U21:ornas EM-kval. Nästa match går i Trollhättan på tisdag mot en betydligt tuffare motståndare, Kroatien.

- Spelarnas inställning var det inget fel på, men de är slitna. Dessutom var det varmt. -Det blir naturligtvis ännu svårare mot Kroatien, sade Torbjörn Nilsson.

Den matchvinnande 20-åringen Alexander Farnerud gör sitt första riktiga proffsår i Strasbourg, efter tiden i Landskrona.

- Det började tungt och jag fick sitta två matcher på bänken, säger han. Men i tredje gjorde jag mål och den fjärde spelade jag hela, så nu känns det riktigt bra.

Riktigt bra kändes det i foten också efter den våldsamt fina träffen på frisparken. Reuben Gauci, den duktige maltesiske målvakten, var chanslös.

Det är bara fyra spelare kvar i truppen från EM-slutspelet i Tyskland då Sverige blev fyra - Samuel Holmén, Jon Jönsson, Dusan Djuric och Fredrik Stenman.

I övrigt är hela truppen ny.

- Men det här laget känns bredare och stabilare, säger Torbjörn Nilsson, som snart lämnar över ledarskapet till en annan fotbollsprofil - Tommy Söderberg, som tar över 2005.

Göran Sjögren/TT