7-0 för Sverige i VM-kvalpremiären

Zlatan sköt ett äkta hattrick inom tio minuter

SPORTBLADET

Valetta

I skön afrikansk Medelhavsvärme fick svenska fotbollslandslaget en fin förväntad flygande start i VM-kvalet.

7-0 (3-0) mot EU-minstingen Malta i en överlägsen utklassning där Zlatan Ibrahimovic redan efter en kvart hade krossat maltesernas redan sviktande självförtroende med ett hattrick inom loppet av tio minuter.

Malta var chanslöst och fick heller inte mycket stöd av en fåtalig publik på några tusental och en inramning på Ta'Qali-stadion som var så långt ifrån EM:s läktarfyrverkerier i juni som man kan komma.

Fyrverkerierna såg man istället i fjärran lysa upp den mörka natten, då majoriteterna av malteserna istället för att gå på fotboll ägnade lördagskvällen åt att fira att det var 40 år sedan befrielsedagen då den lilla önationen slapp att längre vara brittisk kronkoloni.

De som trots allt kom, fick se ett svenskt landslag med spelarkvaliteter som vida överglänste hemmalagets.

Ämnet underskattning hade med uppenbar tydlighet diskuterats en hel del under de senaste dagarnas landslagssamlingar, för det var taggat svenskt lag direkt från start.

Högg på allt

Fredrik Ljungberg sprang som det vore ligamatch på Highbury.

Zlatan Ibrahimovic högg på allt.

Christian Wilhelmsson vispade omkring med blond kalufs.

Precis när klockan visade 14.00 målblåste domaren för tredje gången i matchen, och Zlatan Ibrahimovic hade då fulländat sitt läckra hattrick.

Motståndet må ha varit Malta, men när Juventustränaren Fabio Capello nås av matchfaktat får han ännu ett bevis på att den unge skåningen med stor sannolikhet var rätt val för den klassiska klubben.

Zlatan gjorde första i fjärde minuten, andra i elfte och tredje i 14:e efter fina framspelningar av Teddy Lucic och två gånger Christian Wilhelmsson.

Sverige fortsatte att vara våldsamt överlägset, men mattades en aning i slutet av första halvleken.

- Malta var ett sämre lag, och vi tappade lite av koncentrationen då, sade Zlatan Ibrahimovic i paus till en tv-kanal.

En av Sveriges viktigaste uppgifter i VM-kvalet framöver, är att spela bra även mot sämre lag.

Underbar chipp

Att hålla tempot upp och fortsätta att spela fotboll.

Pausresonemangen gick möjligen ut på just det, för det dröjde 22 sekunder innan Fredrik Ljungberg efter en underbar chipp från Christian Wilhelmsson slog in 4-0.

Det var "Chippens" tredje målgivande passning.

Två av de spelare som inte har kunnat träna för fullt den senaste veckan, byttes ut.

Olof Mellberg, som har haft problem med ett knä, samt Erik Edman, med fotont.

Den notoriske ytterbacken Teddy Lucic flyttades därför, precis som i träningsmatchen mot Holland senast, in som mittback när Alexander Östlund kom in och Mikael Nilsson tog hand om Edmans backplats till vänster.

Två av Ljungberg

Nya Southamptonproffset Nilsson svarade för framspelningen till Sveriges femte mål, när Zlatan Ibrahimovic slog till igen för fjärde gången i 71:a minuten.

Fyra mål i en och samma landskamp, alltså, en bedrift som Henrik Larsson också gjorde för tre år sedan när Sverige slog Moldavien med 6-0.

Här kom sexan också när Fredrik Ljungberg blev tvåmålsskytt och så fick också den abdikerade skotske skyttekungen Henrik Larsson även han göra mål.

Och konstigt vore det väl annars?

7-0 och en skön och väldigt tilltalande arbetsseger mot Malta.

För övrigt samma resultat som det blev på Ullevi 1972 i VM-kvalet då.

Mot stackars Malta.

Göran Sjögren/TT