Olsson fick dela jackpoten

”Jag är väldigt nöjd”

SPORTBLADET

Berlin (TT:s utsände)

Det var tre steg som gav jackpot – och ekonomiskt oberoende.

Christian Olsson vann en halv miljon dollar – drygt 3,7 miljoner kronor – när han på söndagen hoppade hem sjätte raka segern i friidrottens Golden League.

– Om jag inte känner mig som en miljon dollar så känner jag mig i alla fall som en halv miljon dollar, sade svensken och synade sin segercheck med ett stort leende.

Foto: AFP
GULDMAKARNA Tonique William-Darling och Christian Olsson fick dela på guldjackpoten, värd en miljon dollar.

Med blommor i ena handen och den enorma segerchecken i den andra gav Christian Olsson intervjuer om hur det var att bli mångmiljonär.

– Det är ju så mycket pengar att man inte fattar hur mycket det är. Det är ju sådana summor de vinner på lyckohjulet i Bingolotto, sade Olsson och synade checkens alla nollorna en gång till.

Nu med ett ännu större leende. För segern i Berlin gav bara leenden. I Aten kom tårarna, även om det då var tårar av lycka.

– OS-guldet är givetvis större. Men det här är ju det största man kan vinna utanför mästerskapen.

Under olympiaden i Aten var drivkraften ära och berömmelse...

– ...nu var det pengarna. Det var ju sådana stora summor, men jag kanske tänkte lite för mycket på pengarna.

Avgjorde i andra

Första hoppet blev också misslyckat och Olsson hade en hel del att bevisa i det andra hoppet.

Från sitt ansatsmärke – ungefär 134 Olssonfot bort – tog svensken fart på Berlins nya blå banorna. Efter 15 steg tryckte han ifrån med högerfoten på plankan.

Tre steg senare landade han 17,45 meter bort och 3,7 miljoner kronor rikare.

För där och då förstod Olsson att han säkrat segern i tävlingen och därmed jackpotmiljonerna. Han lämnade gropen med en knuten näve och tittade upp mot tränaren Yannick Tregaro på läktaren. Det kom inga ord ur munnen, men de glimrande ögonen och den knutna näven sade ”där satt den”.

– De andra hade sett så sega ut att jag visste att det hoppet skulle räcka, berättade Olsson när TT träffar honom efter tävlingen.

Ingen kom heller i närheten av svenskens segerresultat. Närmast kom amerikanen Walter Davis som gjorde 17,21 i den sista omgången. Brasilianaren Jadel Gregorio slutade trea på 17,14.

Det var när den brasilianske jätten gjorde sitt sista hopp som Olsson fick miljoner skäl att fira. Över 61000 åskådare på Olympiastadion hyllade svensken under hans ärevarv.

Men då återstod frågan hur många miljoner Olsson skulle få.

Pulsen steg

Några minuter efter att Olsson sprungit klart sitt ärevarv startade Tonique Williams-Darling sin jakt på miljonerna i damernas 400-meterslopp. Förutsättningarna var klara. Skulle Williams-Darling vinna fick hon dela jackpoten med Olsson, skulle hon förlora kunde svensken kamma hem hela jackpoten själv – drygt 7,4 miljoner kronor (1 miljon dollar).

– Det var en konstig känsla att se hennes lopp, att det bara fanns en enda människa som stod mellan mig och ytterligare en halv miljon dollar, sade Christian.

När mexikanskan Ana Guevara gick upp jämsides med Bahamasdamen in på upploppet steg pulsen på Olsson:

– Då tänkte jag ”shit”, tänk om hon förlorar. Men sedan såg jag att hon hade en växel till.

Williams-Darling svarade på Guevaras attack, ryckte undan och sprang in på personliga rekordet 49,07. Segermarginalen till Guevara blev till slut 46 hundradelar.

– Jag är glad för Toniques skull. Och en halv miljon dollar är också enormt mycket pengar.

Blir ännu rikare

Så mycket att Olsson inte vet vad han ska göra med pengarna.

– Jag ska nog spara dem. Det här räcker ju för att bli ekonomiskt oberoende.

– Men kanske avsätter jag en del för att kunna ge till dem som är på gränsen att lyckas. Jag har tankar på det, men ingenting är klart ännu.

Klart är i alla fall att Christian Olsson den här söndagen blev Sveriges rikaste friidrottare.

Och snart blir han ännu rikare.

Hans nuvarande skokontrakt och förhandlingsläget lär knappast ha blivit sämre efter söndagens jackpot.

– Det är ingen hemlighet att det finns många som vill skriva kontrakt med Christian. Jag kan lova att han får det bästa kontrakt någon svensk friidrottare har skrivit under, meddelade Olssons manager Daniel Wessfeldt.

Lars Markusson/TT