Vi svenskar är överallt!

Peter Wennman: Glöm World Cup & VM-kvalförlusten...

SPORTBLADET

LONDON

Oss emellan:

Så himla dåliga är vi väl inte?

Vi kanske borde skaka lite på oss och glömma World Cup i hockey och VM-kval i fotboll för ett ögonblick, det går ju faktiskt att se saker från den ljusa sidan.

Att vara spralligt och hurtigt positiv är inte direkt min starka sida, jag hänger sällan på kors med spikar i händerna och sjunger "Always Look At The Bright Side Of Life" som i filmen "Life of Brian" , men man får sina tankeställare emellanåt.

I går kväll, till exempel, vann Annika Sörenstam i sin comeback på LPGA-touren. Hon är så stor i idrottsvärlden, den damen, så det fattar ni inte. En fantastisk representant för Sverige.

Samtidigt gick Jesper Parnevik ihop med världsettan Vijay Singh och jagade ledarbollen i stortävlingen Canadian Open. Som vanligt när jag ser Jesper på tv hamnade han alltid i en bunker - jag har aldrig skådat en golfspelare som så ofta står nergrävd med fötterna i sand - och han föll tillbaka sista dagen.

Men han var med, nota bene, han var med och fightades med de allra bästa igen. Den där uppvikta kepsen syntes på nytt i tv-sändningar över hela världen.

Tidigare under söndagen hade en viss Zlatan Ibrahimovic hoppat in i det gigantiska Juventus och på typiskt Zlatan-vis snurrat upp några motståndarben och skjutit mål - i sin Serie A-debut. Jag såg honom hyllas i brittisk tv.

Inte så illa pinkat...

I gårdagens enda match i engelska Premier League gjorde dessutom vänsterbacken Erik Edman en ny toppmatch när hans Tottenham spelade 0-0 mot Norwich.

Lägg därtill andra små fryntligheter under helgen:

Henrik Larssons mål för FC Barcelona i den spanska ligan. Att vi överhuvud taget har en svensk kille i DET laget och i DEN konkurrensen är underbart. Att han dessutom är skitbra och gör mål är...nästan obegripligt.

Fredrik Ljungbergs lysande spel för Arsenal i derbyt mot Fulham. Freddie gjorde mål, var bäst på plan och hyllades av fansen. Jag upprepar alltså: en svensk bäst på plan i det hetaste laget i Europa just nu, det till synes oslagbara Arsenal.

Christian Olsson kammade hem 3,7 miljoner kronor av jackpotten i Golden League. En svensk friidrottare...vem hade trott det för några år sen? Och vem hade för övrigt trott att lilla Sverige skulle ta tre OS-guld i friidrott år 2004?

Inte så illa pinkat, det är det jag vill säga.

I förra veckan satt jag på en av dessa underbara sportbarer i Toronto. Jag kan inte begripa varför det inte finns fler av samma typ i ett idrottstokigt land som Sverige, det borde ju vara en affärsmässig kanonidé med tanke på det fantastiska sportutbudet i tv dessa dagar.

Svenskar i alla kanaler

In med femtio tv-skärmar i en lokal, skaffa alla kanaler, visa repriser på klassiska matcher i några av apparaterna, servera hyfsat käk och öl och låt oss kanske spela några kronor också om vi vill - låter inte det mer lockande än att öppna ännu en libanesisk restaurang som snart står tom?

Nå, jag satt i alla fall på Harbour Sports Grille och såg på tre tv-skärmar samtidigt.

I en av dem syntes Mats Sundins glada nylle vilket framkallade nöjda grymtningar från torontofolket i baren.

I en annan slog just Jesper Parnevik utslaget på 18:e hålet (par fem) rakt ner i en fairwaybunker. Därifrån slog han en dräpande järnfemma till - nästa bunker, intill greenen. Och vad gjorde karln sen? Jo, sänkte rätt ner i hål från denna bunker. Eagle. På 18:e. Jättejubel.

En imponerande rad svenskar

I den tredje tv-rutan höll Joachim "Pim-Pim" Johansson som bäst på att slå ut titelförsvararen Andy Roddick ur US Open i tennis.

Tv-experten John McEnroe var lyrisk och pratade så gott om Sverige och svensk tennis, det var Björn Borg förstås och Stefan Edberg och Mats Wilander och producenten lade in en faktaskylt med "Swedish Champions" under åren, och det var en imponerande namnrad som kom upp.

Lätt att glömma sånt när vi får stryk med 6-1 av tjeckerna i hockey.

Jag satt i alla fall och njöt och skrek till emellanåt när "Pim-Pim" dundrade in ett servess och till slut kom ställets manager, Howie, fram och frågade varför jag verkade så onödigt glad.

- Kolla in Johansson, sa jag. Han är svensk!

Howie ruskade på huvudet och sa:

- You guys are everywhere.

Peter Wennman