Zlatans vann i sin återkomst

Fick spela hela matchen mot Ajax

SPORTBLADET

Amsterdam

Drömdebut med målet som inhoppare i italienska ligan i söndags.

I startelvan mot Ajax.

Det går bara åt två håll för Zlatan Ibrahimovic - framåt och uppåt.

- Det kan inte bli bättre, sade han till TT.

"Gå och vänd dig inte om" är inte ordalydelsen som gäller för 23-åringen, svensk fotbolls kelgris sedan EM, över världsklassmålet mot Breda och övergången till Juventus.

Han var hemma i Amsterdam igen.

Sa hej.

Och flög tillbaka till Turin som en vinnare.

1-0 (1-0) gav Juventus en utmärkt start i grupp C i Champions League. Det gav ännu mer för Zlatan Ibrahimovic.

Direkt in i laget

Succéinhoppet i ligadebuten mot Brescia i söndags - mål direkt - öppnade för en plats i startelvan redan i andra matchen efter 145-miljonersövergången till Turinklubben.

Juventus har inte köpt Zlatan Ibrahimovic för att ha honom som reservkapital på bänken.

Inte för att stå på tillväxt.

Tränaren Fabio Capello visade sitt omedelbara förtroende, bänkade franske landslagsmannen David Trezeguet och gav Zlatan matchens hela 90 minuter.

Överraskad att du fick spela från start?

- Dom har inte köpt mig för att inte använda mig. Truppen är stor och han (Capello) går runt på alla spelare.

Inte glömd av Ajaxfansen

Zlatan fick en känslomässigt stark återkomst, precis som mentorn Henrik Larsson med Barcelona dagen innan mot Celtic på Celtic Park i Glasgow.

Han fick ett hyggligt mottagande före matchen. Vid spelarpresentationen på storbildsskärmen jublade inte bara den lilla Juventusklacken när Zlatan dök upp, även spridda hemmafans bland de drygt 50 000 på Amsterdam Arena.

Runt om på arenan fanns synbara påminnelser om att alla inte uppskattade att klubben plötsligt sålde honom för två veckor sedan.

På en banderoll stod det "Zlatan, son of God", på en svensk flagga "Avsked, tack".

- En konstig känsla, tidigare var det hemmaplan, nu var jag här som motståndare. Men man får vara proffsig och göra sitt bästa.

Jättechans nästan direkt

Redan efter fem minuter fick han jättechansen. Men Zlatan kom galet till passningen från anfallspartnern och klubbikonen Alessandro Del Piero. Han bommade nästan bollen helt med högerfoten, bara några meter rakt framför Maarten Stekelenburg.

Där gick han miste om en drömöppning.

Tre minuter tidigare hade Wesley Sonck, hans ersättare som spets i Ajax, upplevt detsamma. Hans mäktiga vänsterskott från 25 meter slog stenhårt i ribban.

Zlatan fick inte många bollar att jobba med. Han slog bort några av de han fick, lätta passningar som gick galet. Där syntes det att han ännu inte hunnit lära känna sina medspelares röreslemönster.

Men han jobbade hårt, tufft tagen av Zdenek Grygera, tjecken som följde honom som en geting efter sockerbiten.

Zlatan fick en chans till före pausen, men det tunga vänsterskottet blockerades av Anthony Obodai.

Nedved avgjorde

"Ibra" var inte inblandad i Pavel Nedveds segermål i 42:a minuten. Del Piero öppnade för Camoranesi, som kom i trångmål och släppte vidare till tjecken.

Nedved gjorde det svåra enkelt, stötte till bollen med höger yttersida, upp i nättaket.

Ajax satsade vilt för kvittering i andra halvlek, hade flera farliga chanser, men Juventus stängde dörren och spelade klassiskt italienskt snålt för de tre poängen.

Med säkerhetsselarna på gick Juventus inte bort sig. Zlatan fick inte mycket understöd. Han försökte sig på ett genombrott, men stoppades av trion Johnny Heitinga, Grygera och Nigel de Jong.

Nicken i 78:e minuten var bra, men Stekelenburg alert och knep bollen vid bortre stolpen.

- Det var en svår match för mig som anfallare eftersom vi backade, men jag är ändå nöjd för jag har bara tränat, tre, fyra gånger med laget.

Henrik Skiöld/TT