Djurgården utan chans i Holland

Jonevret: - Jag är oerhört jäkla besviken

SPORTBLADET

Utrecht

De regerande svenska fotbollsmästarna Djurgården vägde lätt i bortamatchen mot FC Utrecht. De två senaste årens holländska cupmästare vann med klara 4-0 (2-0) i första matchen av Uefacupens första omgång.

- Jag är oerhört jäkla besviken, säger Djurgårdens tränare Kjell Jonevret.

Djurgården inledde matchen i Hollands fjärde största stad mycket nervöst. Speciellt målvakten Pa-Dembo Tourray såg ut att vara tagen av stundens allvar. Redan i tredje minuten tappade Tourray en högerhörna slagen av belgiern Stefaan Tanghe. Det som skulle bli en lättplockad boll blev i stället ett enkelt ledningsmål för Utrecht, inslaget av Hans van de Haar.

- Det här hade vi längtat efter och så går det som det går. Många kommer att sova dåligt kväll - om de lyckas somna alls, säger en bedrövad Jonevret.

- Man kan inte vinna sådan här matcher om man inte kämpar. Vi spelade som barn i början, jag vet inte varför och förstår det inte.

Dif utspelat

Djurgården, som inledde med Markus Karlsson i en ovan roll som vänsterytter, blev totalt utspelat i första halvlek. Utrecht, som stöttades av fanatisk hemmapublik, kom hela tiden runt på kanterna. Samtidigt uppträdde Djurgårdes backlinje väldigt tamt och 2-0 kom inte som någon överraskning.

Backen Alje Schut nickade bollen vidare till Tanghe som knoppade in lagets andra mål.

I 35:e minuten fick Tourray lite av revansch för sitt svaga ingripande vid första baklängesmålet. Holländske landslagsmannen Dave van den Bergh slog ett perfekt inlägg från sin vänsterkant men Hans van de Haars skott från tio meter stoppades av Tourray.

I slutet av första halvlek hade Dif en boll inne, men målet dömdes bort på grund av ruff mot målvakten.

Dif bättre i andra

Med Markus Karlsson som central anfallare och Tobias Hysén på vänsterkanten spelade Dif bättre i andra halvlek. Laget visade bättre vilja, man tilläts föra spelet och vaskade även fram några farligheter.

Det var dock holländarna som gjorde målen. 3-0 kom genom ett hårt skott av van den Bergh och 4-0 i kom 89:e minuten genom Tanghe, som därmed gjorde sitt andra mål.

En tung förlust för Djurgården som får en i det närmaste hopplös uppgift att vända matchen i returen den 30 september hemma på Råsunda. Jonevret fick frågan på presskonferensen om chanserna:

- Vad tror du själv. . .

Det var andra förlusten för Jonevret, sedan han tog över som tränare i Djurgården efter Zoran Lucic. Den första kom hemma mot Juventus i kvalet till Champions League.

Stämningen var förstås på topp bland hemmafansen på Galgenwaard-stadion. Drygt 17 000 åskådare hyllade sitt lag.

- Jag är mycket glad över segern. Vi hade en lyckad inledning, men vi fortsatte att göra mål och det glädjer mig extra mycket, sade Foeke Booy, tränare i Utrecht.

Roland Pool/TT