Hammarby chanslöst mot Villarreal

Förlorade med 2-1 på Råsunda

SPORTBLADET

Stockholm

Villarreal behövde en halv halvlek för att göra två mål på Hammarby.

De spanska gästerna vann Uefacupmötet på Råsunda med 2-1.

Villarreal nådde semifinal i fjolårets Uefacup och slog på vägen ut storlag som Galatasaray, Celtic och Roma.

Att nye anfallaren Petter Furuseth Olsen var otillgänglig, mittbacken Pétur Marteinsson skadad och Mikkel Jensen bänkad gjorde inte saken lättare för Hammarby.

Efter en halv halvlek ledde spanjorerna med 2-0:

- De fick alldeles för enkla mål i inledningen. Vi hade alldeles för stort avstånd mellan ytterback och mittback, där de kunde spela in bollen. David spelade upp sig i andra halvlek, men i inledningen var det inte bra, sade Hammarbytränaren Anders Linderoth.

Men Hammarby hade ändå inte gett upp. Bara sekunder efter avspark kom reduceringen. Björn Runström smekte snyggt in en bredsida i målvaktens vänstra kryss.

Pinones-Arce knäskadad

Men i samma matchminut blev Runström av med sin anfallskollega. Pablo Pinones-Arce skadade sig i vänster ben en dryg kvart in på första halvlek, fick vård, försökte fortsätta, men linkade slutligen av i den 25:e matchminuten och ersattes av Aluspah Brewah.

- Pablos knä hoppade ur led, och hoppade sedan tillbaka igen. Vill det sig illa kan det vara en allvarlig skada, berättade Linderoth.

Men Brewah haltade nästan lika mycket som Pinones-Arce och byttes ut i halvtid.

- Det var en chansning. Det vara samma sak med Suleyman Sleyman och Mikkel Jensen, de fanns på bänken men vi vågade inte låta dem spela, då kunde de också gå sönder, sade Linderoth.

Östlund höll klassen

Vänsteryttern Nadir Benchenaa flyttades då upp på topp och det var han som fick det stora kvitteringsläget i inledningen av andra halvlek. Runström stressade de spanska försvararna som gav bort bollen. Benchenaa fick fritt skottfält från straffområdeslinjen, men hans vänsterskott lämnade aldrig marken och studsade några centimeter utanför stolpen.

Men närmare än så kom inte "Bajen". Villarreal höll undan till seger, som kunde dra ned på tempot den sista halvtimmen:

- Vi har ju en match på söndag igen, sade Villarreals tränare Manuel Luis Pellegrini.

Det var bara landslagsmannen Alexander Östlund, för dagen placerad till höger på mittfältet, som höll samma klass som spanjorerna. Men även mittbacken Max von Schlebrügge och målskytten Björn Runström visade vinnarvilja.

Tre förluster

Eftersom både Djurgården (0-4) och Elfsborg (0-2) föll i sina Uefacupmatcher ser det mörkt ut för samtliga svenska lag, vilket kan få konsekvenser för framtiden. Tappar Sverige tre placeringar till på Uefas klubblagsranking får de svenska lagen gå in redan i den första kvalomgången till såväl Champions League som Uefacupen. Efter Sverige på Uefas ranking finns i dagsläget hyfsade klubbfotbollsnationer som Danmark, Rumänien, Ungern och Slovakien.

Om Sverige ska få med fyra lag i det europeiska cupspelet igen måste man passera två nationer på rankingen. Närmast ovanför finns Kroatien, Bulgarien och Norge, men nu är det inte troligt att de svenska lagen når andra omgången av Uefacupen.

För att gå vidare behöver Hammarby göra minst två mål i returen i Spanien den 30 september.

Det lär bli svårt.

Lars Markusson/TT