Europa krossade USA i första rundan av Ryder cup

Langer: - Det har varit en fantastisk start för mina grabbar

SPORTBLADET

Bloomfield Hills, Michigan

Europa fick en drömstart på Ryder cup i Michigan, USA.

Anförda av veteranen Colin Montgomerie vann européerna bästbollarna med 3,5-0,5.

Europa satte högsta fart direkt på den inledande rundan med bästbollar, där bäste spelarens resultat på varje hål räknas. Efter nio spelade hål på den blåsiga Oakland Hills Country Club i Bloomfield Hills hade både Darren Clarke/Miguel Jimenez samt Sergio Garcia/Lee Westwood fyra hål upp på sina motståndare.

Nordirländaren Clarke och spanjoren Jimenez säkrade sin seger efter 14 hål mot Davis Love III och Chad Campbell genom att vara fem hål upp med fyra kvar. Då hade den amerikanska duon inte vunnit ett enda hål.

Spanjoren Garcia och engelsmannen Westwood som gjorde succé tillsammans för två år sedan, släppte två hål, det elfte och det 14:e. Men eftersom de vann sex hål var segern klar då de var fyra upp med tre hål kvar.

Monty visade vägen

USA:s toppduo Tiger Woods/Phil Mickelson var aldrig i ledningen mot skotten Colin Montgomerie i par med Padraig Harrington, Irland. Montgomerie, som spelade sin 29:e match i Ryder Cup, gjorde birdie på första och sedan släppte duon aldrig greppet.

- Det var viktigt för oss att få en bra start och att göra birdie på de fyra första hålen var inte bara nödvändigt, det var ett måste, sade Montgomerie.

De var som mest tre hål upp men det blev till slut seger med två hål upp inför det 18:e och sista hålet. Montgomeries parputt på det 17:e avgjorde matchen.

Viktiga puttar

Att sätta ihop Woods och Mickelson var omdiskuterat. De är inte bästa vänner och Woods pratade mer med Montgomerie än med sin lagkompis under rundan.

Den jämnaste matchen stod mellan Paul McGinley, Irland, i par med Luke Donald, England, och Chris Riley i par med Stewart Cink. Européerna hade ledningen med en boll vid två tillfällen men amerikanerna svarade direkt och poängen delades.

Ledning med tre poäng var mer än vad lagkaptenen Bernhard Langer och hans svenske assistent, Anders Forsbrand, hade vågat hoppats på.

- Det har varit en fantastisk start för mina grabbar. Dom har satt några puttar och jag kunde inte ha önskat mig mer, sade Langer.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM