Tre poängs avdrag och böter för Valsta Syrianska

- Vi kommer överklaga båda delarna

SPORTBLADET

Stockholm

Det blev ett kännbart straff för Valsta Syrianska efter förra helgens nedslagning av en domare.

Klubben får tre poängs avdrag och ska betala 40 000 kronor i böter.

- Vi kommer överklaga båda delarna, säger klubbens ordförande och sportchef Suleyman Messo.

Genom poängavdraget tappar Valsta Syrianska mark mot Väsby och Vasalund/Essinge i toppstriden i division 2 östra Svealand. Nu är man fyra poäng efter duon med fyra omgångar kvar.

- Böterna har vi förståelse för, vi har brustit i arrangemanget. Beloppet kan dock diskuteras. Men poängavdraget kommer vi agera kraftigt emot, säger Messo till TT.

Det var efter hemmamatchen mot Väsby som åskådare attackerade domarna. En sent dömd straff till Väsbys fördel innebar att toppmatchen slutade 2-2.

En grupp samlades runt domarna för att skydda dem. Men när faran verkade vara över vände sig en av personerna som skyddat domarna sig om och träffade huvuddomare Mikael Smedborn i ansiktet med ett knytnävsslag.

Smedborn föll till marken av slaget. Yrsel, näsblod och en kraftig blodutgjutning runt ett öga uppstod och det blev två lättare frakturer på överkäken.

Det är första gången som ett lag i förbundsserierna fråntas poäng enligt den bestämmelse som trädde i kraft 2002.

- Jag har inte sett eller läst den bestämmelsen. Men att ta poängen, det finns inte för oss. Det är grabbarna som tagit dom på plan. Det är inte deras fel att en idiot till åskådare attackerar domaren, anser Messo.

Svenska fotbollförbundets tävlingsutskott anser att föreningen visat att man tar allvarligt på det som inträffat vilket påverkar bötesbeloppets storlek. Bland annat ska man spela hemma inför tomma läktare och man har tillsatt en kommitté som ska arbeta för att något liknande inte ska inträffa i framtiden.

Dessutom sänker poängavdraget bötesbeloppets storlek.

- Vi kommer att driva det här till sista instans, säger Suleyman Messo.

Håkan Bergholtz/TT