Europa spelade ut USA första dagen av Ryder cup

Leder med fem poäng efter den första dagen

SPORTBLADET

Bloomfield Hills, Michigan

Europa fick en drömstart på Ryder cup i Michigan, USA.

Anförda av veteranen Colin Montgomerie vann européerna först bästbollarna med 3,5-0,5.

Sedan blev det 3-1 i foursomebollarna och totalt 6,5-1,5 till Europa.

Europa satte högsta fart direkt med de inledande bästbollarna på den blåsiga Oakland Hills Country Club i Bloomfield Hills.

Nordirländaren Darren Clarke och spanjoren Miguel Jimenez säkrade sin seger efter 14 hål mot Davis Love III och Chad Campbell genom att vara fem hål upp med fyra kvar. Då hade den amerikanska duon inte vunnit ett enda hål.

Spanjoren Sergio Garcia och engelsmannen Lee Westwood som gjorde succé tillsammans för två år sedan, släppte två hål till Jim Furyk/David Toms. Men eftersom de vann sju hål var segern klar då de var fem upp med tre hål kvar.

Monty visade vägen

USA:s toppduo Tiger Woods/Phil Mickelson var aldrig i ledningen mot skotten Colin Montgomerie i par med Padraig Harrington, Irland. Montgomerie, som spelade sin 29:e match i Ryder Cup, gjorde birdie på första och sedan släppte duon aldrig greppet.

- Det var viktigt för oss att få en bra start och att göra birdie på de fyra första hålen var inte bara nödvändigt, det var ett måste, sade Montgomerie.

De var som mest tre hål upp men det blev till slut seger med två hål upp inför det 18:e och sista hålet. Montgomeries parputt på det 17:e avgjorde matchen.

Att sätta ihop Woods och Mickelson var omdiskuterat. De är inte bästa vänner och Woods pratade mer med Montgomerie än med sin lagkompis under rundan.

Viktiga puttar

Den jämnaste matchen stod mellan Paul McGinley, Irland, i par med Luke Donald, England, och Chris Riley i par med Stewart Cink, där delades poängen.

Ledning med tre poäng efter bästbollarna var mer än vad lagkaptenen Bernhard Langer och hans svenske assistent, Anders Forsbrand, hade vågat hoppats på.

- Det har varit en fantastisk start för mina grabbar. Dom har satt några puttar och jag kunde inte ha önskat mig mer, sade Langer som fick se sitt lag fortsätta i samma stil.

En seger för USA

I foursomebollarna, där man turas om att slå, var det återigen Montgomerie/Harrington som visade vägen mot Davis Love III i par med Fred Funk. Amerikanerna var aldrig i ledningen och Montgomery tog tillsammans med Harrington sin 18:e seger i karriären med fyra vunna hål upp med två kvar.

Mickelson/Woods var tre upp efter fyra hål mot Clarke/Westwood men förlorade ändå matchen efter ett dåligt utslag på sista av Mickelson.

Garcia och engelsmannen Luke Donald hade ledningen hela vägen mot Kenny Perry och Cink och vann med ett hål kvar.

USA:s enda seger första dagen tog Chris DiMarco och Jay Haas som slog Jimenez/Thomas Levet, Frankrike, med två hål kvar.

För Europa är det viktigt att fortsätta skaffa sig lite marginal inför söndagen för USA brukar av tradition vara starkast sista dagen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM