Röstnarcissisterna fortsätter förstöra

Frank Östergren: En folkrörelse mot usla kommentatorer är på väg att födas

SPORTBLADET

”Titta och njut" säger Anders Fredriksson när Canal plus visar repris på repris på Thierry Henrys 1-0 mot Bolton.

Men vi tittare får inte en chans att njuta. För Anders Fredriksson pratar sönder det vi ska njuta av.

Det handlar än en gång - tyvärr - om tv-kommentatorernas tjatter och pladder och den glömda konstarten att hålla käften.

På aftonbladet.se/sport är en folkrörelse mot usla sportkommentatorer på väg att bli verklighet. Frågeställningen om vem som ska tas ifrån mikrofonen engagerar.

Jan Ferm tycker att åtta av tio kan ta clownjobb, Sven Pettersson vill stoppa Lasse Kinch för då "stoppas plågsamma ljudförsök", många vill stoppa Robert Perlskog och nästan alla Åke Unger.

Det är inte en, två eller tre röster, det är hundratals som lider framför tv:n.

Alla älskar vi sport, men får njutningen saboterad av kommentatorer som älskar sin egen röst så att de pratar till vägs ände.

I svensk tv-sports barndom betydde kommentera just kommentera. Att vi tittare fick hjälp att se bortom bilden.

Refererade, det gjorde man i radion där Lennart Hyland var våra ögon.

Att Glenn Strömberg blivit så älskad beror inte bara på hans pedagogiska förmånga. Utan lika mycket på att han bara talar när så krävs.

Här ska inte enskild person steglas. Men om en del av er tv-kommentatorer fick läsa alla mejlen skulle ni barfotavandra med kors på axeln. Betänk att ni har ett drömjobb, men ni har det inte för er egen skull utan att ni är tittarns tjänare. Inte sportens, inte kanalens, inte mammons - utan tittarnas.

Ett referat får givetvis vara mångordigt och känslosamt. Men - det måste komma ur stundens inspiration.

Mina egen radiofavorit är Herbert Zimmermans från VM-finalen i fotboll 1954 och Halfdan Hegtuns av Egil Danielsens segerkast i spjut i OS 1956. Tv-favorit är slutvarvet på 10 000 m i EM i Helsingfors 1971, aldrig var "Plex" bättre.

Fortsätt att tycka.

Frank Östergren