Höjsgaard avgjorde stafetten

VM-guld till de svenska orienterings- damerna

Foto: Scanpix
VM-guld Svenska damerna Jenny Johansson, Gunilla Svärd och Karolina A Höjsgaard vann stafetten vid Orienterings VM i Västerås.
SPORTBLADET

Ena dagen sprang Gunilla Svärd vilse och kom sist.

Nästa dag blev hon världsmästare i stafett tillsammans med Jenny Johansson och Karolina A Höjsgaard.

– Fantastiskt. Men jag visste hela tiden att jag kunde, jublade Gunilla efter den dramatiska upplösningen på damernas VM-stafett.

Ut på slutsträckan sprang finländskan Heli Jukkola med en ledning på nära minuten till Sverige och Karolina A Höjsgaard, som till skillnad från Jukkola vilat sedan sin bejublade seger på torsdagens långdistans.

De pigga svenska benen kan ha varit avgörande till slut.

Men det hann hända mycket innan Karolina A Höjsgaard med en rökare på upploppet knäckte Heli Jukkola och ordnade Sveriges tredje guld under VM i Västerås.

Först missade ”Karro” och tappade ytterligare en minut.

Sedan snurrade finländskan till det bland alla pyttesmå terrängdetaljer och när det var dags för varvning med ett par kilometer kvar kom Sverige först, 45 sekunder före Finland.

– Sedan bommade jag igen. Drog lite snett och när jag vände om stod Heli där vid kontrollen. Den känslan var inte rolig. Men jag fick en andra chans, sade Karolina A Höjsgaard.

Den missade hon inte.

Ny miss

En ny liten miss från Jukkola betydde att Karolina A Höjsgaard kom ikapp igen när det återstod en kilometer av stafetten.

– Kände mig oerhört stark och tänkte att nu ligger jag bara bakom. Jag var full av adrenalin, sade Sveriges avslutare, som hade en växel mer än Heli Jukkola.

Vid den sista kontrollen var Finland först. Då stack svenskan. Och avgjorde direkt.

Hon sprang rakt in i famnen på sina väntande lagkompisar, Gunilla Svärd och Jenny Johansson, som nervöst hade följt dramat via storbildsskärmen bredvid målet.

Allra gladast var Gunilla Svärd.

Fick förtroendet

Efter sitt katastroflopp och sistaplatsen på lördagens medeldistans var hennes plats i laget starkt hotad, men till slut bestämde sig förbundskaptenen Marita Skogum för att låta Gunilla ta startsträckan, trots allt.

Det gjorde hon på ett mästerligt sätt.

– Otroligt skönt. En sten föll från mitt hjärta, utbrast Gunilla Svärd, som inte bara sprang bra – hon vann klungspurten efter startsträckan och kunde skicka ut Jenny Johansson i ledningen.

– Efter loppet i lördags satte jag mig nere vid sjön där vi bor och funderade. Till slut kom jag fram till att jag verkligen ville springa stafetten. Jag vet ju att det här egentligen är min typ av terräng. Fast visst var jag nervös innan start, erkände Gunilla Svärd.

Jenny Johansson kunde inte behålla ledningen på den andra sträckan.

Men vad gjorde det.

På sträcka tre hade Sverige VM-drottningen Karolina A Höjsgaard.

Sveriges guldlag i damstafetten på orienterings-VM

TT