AIK ramlade ner på kvalplats

Oavgjort på regnigt Råsunda

SPORTBLADET

Stockholm

Nere på kvalplatsen efter 1-1 (0-1) mot Elfsborg.

Ena benet i allsvenskan, andra i superettan.

Vart går AIK?

Örebro slog Helsingborg hemma på Eyravallens konstgräs på måndagskvällen - och skickade samtidigt ned AIK under det första strecket i tabellen med fem omgångar kvar.

Och där ska väl AIK ligga som det spelar just nu.

Patrick Englund, tränaren, försökte inte hålla masken i eftersnacket. Han sade rakt ut:

- Det var extremt nervöst, näst intill svårt att begripa. Okej, jag kan förstå att spelarna är nervösa, men de ska kunna ta enkla, normala beslut som man får lära sig i tioårsåldern.

Det var en sågning som hette duga.

Men den var klockren.

Bollen är en kompis, AIK

Bollen är inget främmande föremål som ska fruktas. AIK bar bottenlagets alla kännetecken i inledningen. Ängslan, en ständig väntan på att någon annan skulle ta initiativ.

Det höll på att straffa sig rejält.

Men en man höll sig vaken i 90 minuter, Håkan Svensson mellan stolparna.

- Vi kunde ha dödat matchen under de första 25 minuterna. Vi var taggade och vann massor av bollar på mitten. Där "mördade" vi AIK:s mittfält, säger Elfsborgs tränare Magnus Haglund.

Han satte en och annan myra i huvudet på hemmamittfältarna genom att spela trion Magnus Samuelsson, Jari Ilola och Samuel Holmén centralt. U21-landslagsmannen Holmén var en av få behållningar medan luftpastejerna ven mellan regndropparna på Råsunda under den första halvtimman.

Holmén het

Det hände mycket kring den killen:

Men Holméns talang fick betalt till slut - och det dröjde inte länge. Elfsborg trillade på mittplanen, Holmén fick bollen rättvänd, avancerade några meter och klippte till med vänstern. Bollen skruvade sig bort från Svensson.

Lasse Nilsson borde gjort något bättre av det friläge han fick, men lobbade för klent.

Där någonstans mattades Elfsborg - och AIK vaknade.

- 0-1 var en signal till spelarna. Men det vore kul om vi kunde ta ledningen i någon match, säger Englund.

Nilsson räddade poäng

Per Nilssons nick på Stefan Ishizakis frispark efter dryga halvtimman räddade 1-1 och en poäng som kan bli viktig när det kommer till slutsummeringen.

Johan Wiland nekade Martin Åslund ett segermål efter pausen och ribban räddade ännu en gång Svensson när Hasse Berggren drog en halvvolley i den.

På returen stod Lasse Nilsson offside.

- Med lite tur kan man vinna en sån här match, med lite otur kan man förlora den, säger Englund filosofiskt.

Elfsborg stärkte sin position i mitten av tabellen. AIK går en mörk höst till mötes. På torsdag väntar derby mot Djurgården, en match Patrick Englund välkomnar.

- Den kommer perfekt.

Det återstår att se.

Henrik Skiöld/TT