Mora skrällde mot Färjestad

- Vi ber inte om ursäkt för den här poängen

SPORTBLADET

Mora

Det var David mot Goliat, guldfavoriten Färjestad mot nykomlingen Mora.

Den här gången blev det inte seger för Goliat, men i alla fall en historisk elitseriepoäng efter 1-1 i hemmapremiären.

- Vi ber inte om ursäkt för den här poängen, men visst är vi nöjda, sade Moras tränare Harald Lückner.

Färjestad ska åter igen slåss om SM-guldet, Mora ska hamna i sist i elitserien, och på vägen dit ska man få rejält med stryk. Så är det sagt, i alla fall på förhand.

På måndagen var det elitseriepremiär, och då blev verkligheten någon helt annan, i alla fall för Färjestad.

För i bussen hem till Karlstad fick ishockeyspelarna bara med sig en poäng, men också en erfarenhet.

- Mora gjorde det svårt för oss hela tiden. Det är säkert fler lag som kan komma hit och få tuffa matcher, sade tränaren Bengt-Åke Gustafsson.

- Att folk dömer ut oss och tippar oss sist. Det är förväntat men vi kommer att växa in i det här. Det är som formel 1, har du kört ett lopp, då har du vant dig vid hastigheten, sade tränaren Harald Lückner.

Men i inledningen höll hemmalaget på att bli frånkörda direkt.

Ribbträffar

För Färjestad hade tre ribbträffar, genom bland annat Pelle Prestberg och Marcel Jenni. Ett par centimeter längre ned vid tillfällena och matchen - och festen - kunde varit över snabbare än det går att säga namnet på Moras hemmaarena.

Men i stället var det en betydligt mera okänd spelare än Färjestads stjärnor som gjorde första målet, Martin Jansson blev historisk som Moras första målskytt i elitserien när han forcerade in 1-0 efter 9,46.

Det var inte rättvist, men det var glädjande, i alla fall för de 4 500 som hade klämt in sig i arenan.

Det var också början på en ännu större bortapress, men när Färjestadstrycket var som störst, det var då Tero Leinonen var som bäst. Det finländska nyförvärvet storspelade i målvakten och höll kvar Mora i matchen.

Men det var Färjestad som behöll kommandot och det var bara en fråga om tid, svaret blev till slut 2,39 in i tredje perioden. Det var då hemvändande NHL-proffset Christian Berglund lyckades få i väg ett skott trots hård uppvaktning, returen petade sedan Emil Kåberg in till 1-1.

Körde fast

- Jag tycker att skapar en hel del, men har oförmågan att göra mål och körde fast lite grand. I tredje perioden blev det lite bättre, sade Gustafsson.

För Mora var det klubbens första elitseriepoäng genom tiderna, men långt ifrån den sista.

- Vissa bitar fungerar bra som målvaktsspelet i dag, men några av de ledande spelarna gör kardinalfel. Men visst ska vi vara nöjda med en poäng och vi ber inte om ursäkt för den, sade Lückner.

Tobias Österberg/TT