Örebro tog tre viktiga poäng i bottenstriden

3-1 mot Helsingborg på Eyravallen

SPORTBLADET

Stockholm

Herish Kuhi gjorde avgörande 2-0 och lagkaptenen Thomas Andersson punkterade matchen med sitt 3-1-mål när Örebro tog tre viktiga poäng mot Helsingborg i allsvenskans bottenstrid.

- Målet var skönt men jag är ännu mer glad för segern, säger Herish som gjorde sitt första allsvenska mål sedan våren 2003.

Örebro SK var på väg mot lagets första allsvenska seger sedan början av augusti när Herish Kuhi sköt 2-0 i matchens 62:a minut mot Helsingborgs IF på Eyravallen. Laget spelade stabilt och hade förvaltat ledningen som kom efter att Thomas Andersson gjort 1-0 på straffspark i 30:e minuten - orsakad av att bollen tog på Jakob Augustssons hand. Kuhis mål kom också efter ett längre tryck mot Daniel Anderssons mål.

Men nedflyttningsspöken är seglivade varelser.

Den här gången vaknade det till liv i form av Helsingborgs Mattias Lindström och hans reducering till 2-1 efter 62 minuter.

Allt som hade sett säkert ut i hemmalaget var osäkert.

Allt som hade varit fullt av självförtroende var räddhågset.

Fritt spelrum

Helsingborgarna fick fritt spelrum på Örebros planhalva och plötsligt såg det ut som om skåningarna var på väg mot en mirakulös vändning. Det var bara målvakten John Alvbåge och hans reaktionsförmåga som höll Örebroledningen intakt.

- Vi forcerade med förstånd och både Gustaf Andersson och Jakob Augustsson hade jättelägen att kvittera, konstaterade Helsingborgstränaren Peter Swärdh om Helsingborgs press i den andra halvleken.

- Det är ett mänskligt drag att man vill försvara sin ledning, speciellt när man har förlorat två raka matcher, sade Örebrotränaren Stefan Lundin efter matchen.

Då kunde han pusta ut.

Mål på kontring

När Helsingborg flyttade upp kunde Örebro kontra.

På en av dessa kontringar landade bollen på David Ljungs utsträckta hand och domaren Martin Hansson dömde sin andra straffspark i samma match.

Thomas Andersson valde samma hörn som vid den första straffen och punkterade matchen med sitt 3-1-mål.

- Trots förlusterna mot Djurgården och Sundsvall har vi varit inne i en positiv trend. Nu fick vi betalt, konstaterade Lundin.

Helsingborg saknade bäste målskytten Peter Graulund och formstarke backen Christian Järdler. Förlusten gör att laget kommer att få svårt att hinna ikapp den kvartett som just nu parkerar på Royal League-plats i allsvenskans topp.

TT