Lysande tajming av Sveriges Television

SPORTBLADET

Snacka om tajming när SVT i går gjorde nedsläpp för sin variant på ”Hockeykväll”. Detta i ett läge då elitserien inte varit hetare sedan tiden då Håkan Södergren hade rödglödgat hår.

Premiären kunde blivit en frän bröstvärmare på de som under senare år ägt svensk hockey i tv. Och luggat SVT på diverse läckra sändningsrättigheter i myriader andra idrotter. TV3, Canal plus och rivalen TV4, ansvariga för old school ”Hockeykväll”.

I själva verket blev det snarare nja-känslor än aha-diton som dominerade efter en första halvtimme med Peter Jihde och pinfärske experten Johan Tornberg.

Jihde kan numera inte misslyckas. Han går på vatten, han går på is. Förre Tre Kronor-backen Tornberg har tv-utseende, tycks ambitiös, är kunnig och fick i slutet även till det med ritpennan. Inte ens en överarbetad USA-inspirerad grafik med inslag av artillerikrevader kunde förrycka ett visst flyt.

Men det var

magert av den sortens hyperexakta dialog/analys som får en småkunnig tittare att känna sig duktig. Det som gör fotbollsciceroner som Jens Fjellström eller Glenn Strömberg så briljanta i sitt gebit. När sedan matchrapporter och reportage inte nådde utöver de i ett vanligt ”Sportnytt” räckte det liksom inte till mer än en axelryckning.

Det var som om pukorna och trumpeterna denna kväll blev kvar i Mora Ishall. Förhoppningsvis hinner Jihde bila upp och hämta dem innan nästa måndag.  

Är fortfarande imponerad av Pelle Nyströms Zlatan-ilska i ”Sportspegeln”.

I kväll blir det Brynäs vs. Foppaland i Canal plus. Believe the hype!

Sport i tv

Lars Nylin