Foppa målskytt och utvisad i premiären

- Jag tycker inte att jag knuffade honom så hårt

SPORTBLADET

Gävle

Ett slagskott i krysset.

En tackling i ryggen och 2+10 minuters utvisning.

Peter Forsberg var tillbaka i svensk ishockey - utbuad.

Det tog en period innan Peter Forsberg vakande till liv i sin elitseriecomeback som slutade 3-3 mot Brynäs på bortaplan. En blek start följdes av en andraperiod som så smått gav sken av hans storhet.

På sina tre första byten skapade han på egen hand tre farligheter. Den sista av de tre var ett slagskott som satt klockrent i Johan Holmqvists kryss.

Bara domaren Robert Lahti tvekade om pucken verkligen var inne.

Men Forsberg fick båda Lahti och andra tvivlare att ändra uppfattning.

Fram tills tre minuter återstod av matchen.

Med en tackling i ryggen på Henrik Malmström fick Forsberg 2+10 minuters utvisning och lämnade arenan, utbuad av den fullsatta Gavlerinken.

Tacklingen var långt ifrån brutal, men Malmström var ur balans och for in i sargen.

- Jag tycker inte att jag knuffade honom så hårt, men det var onödigt, sade Forsberg till Canal plus efteråt.

- Utvisningen är inte så mycket att säga något om.

Jagar sista bucklan

Efter drygt tio års frånvaro är Peter Forsberg tillbaka i elitserien. Tillbaka för att jaga den trofé som ännu saknas i hans gedigna samling. Tillsammans med sitt Modo, till bredden fyllt med NHL-hemvändare, ska SM-guldet bärgas.

Först då får Forsberg göra sällskap med de tre stora som vunnit såväl OS, VM, Stanley Cup - och SM.

Det har Tomas Jonsson redan klarat av, den gamle Leksandsbacken som debuterade som elitserietränare i Brynäs i matchen mot Modo.

Men jakten mot guldet började lugnt från Forsberg och Modo.

Det saknades glöd i Örnsköldsvikssonen. Det saknades fart i skridskoåkningen och puckbehandlingen var heller inte något som imponerade på åskådarna i Gavlerinken till en början.

- Det går lite trögt, jag måste kliva upp ett par steg för att kunna vara nöjd, konstaterade Forsberg.

Sedinarna hetare

I stället var det succékedjan från 1999, med tvillingarna Sedin och Mattias Weinhandl, som firade störst framgångar av de hemvändande NHL-spelarna.

Säsongen 2004/05 ska bli den stora revanschen för såväl Forsberg som bröderna Sedin. Forsberg för finalförlusten 1994 mot Malmö där han dominerade.

Sedinarna var dominanter i det Modo som föll mot just Brynäs i finalserien 1999.

Då som nu stod Johan Honken Holmqvist i Brynäskassen. Han och Andreas Dackell, ny från Montreal, visade att de kunde och Dackell var den som ordnade 2-0 i första perioden.

Salo bättre och bättre

"Honkens" kollega i Modo, Tommy Salo, hade det inledningsvis tyngre. Han spelade visserligen upp sig efter första perioden men efter drygt 13 minuter av andra var han nära att återigen kopiera sitt berömde plockmisstag. En puck på väg utanför, precis som målet mot Tyskland i World Cup, försökte Salo fånga i plocken.

Pucken studsade ur och via ryggen på väg in i målet. Nu undvek han ett nytt tungt nederlag men fick strax innan sista pausvilan ändå se sig rejält lurad av Mikko Louvi till 3-2 för Brynäs.

Revanschen kom i tredje när han spikade igen och räddade ett defensivt, svagt Modogäng.

Lars Frank/TT