Proffsen klev fram i Djurgården

Stockholmarna vaknade till i sista perioden.

SPORTBLADET

Stockholm

NHL-proffsen klev fram och avgjorde.

Nils Ekman och Daniel Tjärnqvist såg till att Djurgården vann premiären mot Södertälje med 4-2 (0-1, 0-0, 4-1).

- Man måste ju göra mål någon gång när vi får så många lägen i power play, sade tvåmålsskytten Nils Ekman.

Foto: Bildbyrån
Daniel Tjärnqvist och Fredrik Bremberg.

Det var hakning efter hakning och utvisning efter utvisning. På 60 minuters effektiv speltid blåste domaren Ulf Rönnmark för 78 utvisningsminuter, 44 för Djurgården och 38 för Södertälje.

- Men det är pinsamt för svensk ishockey att vi får spela mer i fem mot fyra än i fem mot fem, tyckte matchvinnaren Ekman.

Resultatet blev en sönderryckt match med massor av spel i fem mot fyra och fem mot tre.

- Jag tycker inte att domaren gör någon bra match, men han måste ändå ta utvisningar när det är hakningar hela tiden. Det är inte bra för svensk ishockey, om det bara är hakningar hela tiden blir det inte roligt att titta på, analyserade Ekman.

Seg start

Forwarden är en av många hemvändande, eller lockoutade, NHL-proffs i Djurgården. Förutom Ekman är Daniel Tjärnqvist, Marcus Nilson, Jimmie Ölvestad och Mauriusz Czerkawski nya för året.

Men de var inte lika imponerande på isen som i laguppställningen, i alla fall inte till en början. Czerkawski inledde med att försöka göra en tunnel på Niclas Hävelid, det misslyckades. Liksom mycket i Djurgårdens spel.

Den polske puckartisten personifierade i sin elitseriecomeback Djurgårdens omständliga premiärspel. Det var ofta en dragning i fel läge eller en passning för mycket. Det var sällan rakt på mål och inte alls effektivt.

- Men när man vaknade i morse kändes det inte som om man skulle spela match på kvällen. Även om man har vetat i ett år att det skulle bli konflikt i NHL så gick allt snabbt här på slutet, sade Ekman och fortsatte:

- Vi har bara hunnit göra en match tillsammans och det är mycket som kan bli bättre. Till exempel allt organiserat spel som vid tekningar och numerära överlägen.

Lossnade i tredje

Södertälje var mer samspelt och framförallt effektivare. Gästerna gjorde ett mål på fem skott i den första perioden, Jan Huokko rakade in 1-0 efter en målvaktsretur i power play.

Efter att ha fått träna power play i två perioder lossnade det för Djurgården i den tredje.

- Det blev bättre och bättre för varje period, tyckte Nils Ekman.

Backen Daniel Tjärnqvist spelade finurligt på blålinjen och släppte pucken till Nils Ekman som fick fritt skottfält mitt i "slottet". Ett välplacerat dragskott från Ekman betydde att matchen var oavgjord 2.10 in i slutakten.

Tjärnqvist tryckte själv in 2-1 en kort stund senare.

Men SSK, som inte skapade mycket i spel fem mot fem, fick en chans i power play. De nyinköpta amerikanska tvillingarna Peter och Chris Ferraro kombinerade snyggt till 2-2 med knappt sex minuter kvar av perioden.

Mål i tom bur

Men Nils Ekman ville vinna och avgjorde drygt fyra minuter från slutet. Han fick pucken i mittzon, gled mellan två backar och satte ett snärtigt skott i krysset.

Djurgården fick avsluta matchen i spel tre mot fem, men höll undan och Kristofer Ottosson sköt 4-2 i tom bur.

Lars Markusson/TT