Gudmundsson ordnade tre poäng till Öis

Uddlöst Hammarby allt längre från toppen

SPORTBLADET

Stockholm

Det var inte vackert - men viktigt.

Johann Gudmundssons sena 1-0-mål mot Hammarby gav Örgryte tre tunga poäng i fotbollsallsvenskans bottenstrid.

Det gav också Hammarbytränaren Anders Linderoth anledning att fundera.

Efter ytterligare en förlust i det gråtunga höstmörkret är Linderoth besviken. Han säger inte rent ut att spelarna sviker, men det är så som orden kan tolkas:

- Vi har folk som spelar i olika landslag men som inte visar ett jäkla dugg, säger han efter 0-1-förlusten på Söderstadion.

- Jag vet inte om det är jag som är för dålig på att motivera dem, eller vad det är. Jag vet inte om det är mitt eller spelarnas fel att det inte fungerar, men vi måste sätta oss ner och prata om det.

I den stora besvikelsen får Linderoth frågan om hans funderingar rent konkret handlar om att avgå.

- Det har jag inte funderat på nu. Nej, jag har ju två år kvar på kontraktet. Men det måste naturligtvis bli bättre än så här.

Nödvändigt för Öis

Före förra omgångens 1-0-seger över Sundsvall hade Hammarby sju raka matcher utan seger - en svit som skickat ner dem från guldkandidatposition till en femteplats.

Onsdagskvällens 0-1-förlust var ytterligare ett saltkorn i de upprivna såren.

Men lika tungt som resultatet var för Hammarby, lika befriande var det för Örgryte. Tre poäng på Söderstadion var nödvändigt i bottenstriden när Landskrona samtidigt vände 0-2 till 3-2 hemma mot Sundsvall.

Avgörandet kom i den 85:e minuten. Inhopparen Johann Gudmundsson hade bara varit på planen i fyra minuter när mittbacken Marcus Dahlin måttade ett inlägg med vänsterfoten. Hammarbybacken Suleyman Sleyman hann emellan och skulle styra undan, men hans språngnick gick rakt ner i backen och i en båge tillbaka mot målvakten Ante Covic.

"Värd segern"

Covic reflexstyrde undan nicken med armen, men när Gudmundsson kastade sig fram på returen hann Covic inte upp igen.

Målet gav Örgryte utdelning för en handfull vassa chanser - åtta skott på mål mot Hammarbys enda två - men spelmässigt var det uddlösa Hammarby som hade det mesta.

- Rättvist eller inte..., sade Öis-tränaren Jukka Ikäläinen.

- Gör man ett mål mer än sin motståndare så är man värd segern.

Jakob Sillén/TT

ARTIKELN HANDLAR OM