Mäktig vändning för Landskrona

Hämtade upp Sundsvalls 2-0-ledning

SPORTBLADET

Landskrona

För första gången sedan den 12 maj lyckades Landskrona BoIS göra mål på hemmaplan - och det blev seger med 3-2 (1-2) mot GIF Sundsvall i en dramatisk match.

Därmed klättrade Landskrona upp på en kvalplats, åtminstone tillfälligt. Och det utan petade ex-proffset Jörgen Pettersson, som inte ville vara avbytare.

- Han tyckte inte att han skulle tillföra något i den rollen och då ställde vi honom utanför truppen, sade Mats Jingblad, Landskrona-tränaren.

Jörgen Pettersson svarade för en mycket klen insats mot Kalmar i lördags och Jingblad valde att satsa på tre anfallare med kvickare fötter - och lämnade lagets mest namnkunniga spelare utanför. Fast det var meningen att han skulle vara avbytare men det ville inte Pettersson.

Pettersson på väg bort?

Vad det betyder i fortsättningen för Jörgen Petterssons medverkan ville inte Jingblad utveckla.

Landskrona BoIS visade dock att laget klarar sig utan sin stjärna genom en mäktig vändning - efter 20 minuter stod det nämligen 0-2.

GIF Sundsvall hade 50 drömsekunder - först gjorde Fredric Lundqvist 0-1 på straff och sedan var det Jonas Wallerstedts tur att presentera sig med ett härligt avslut ribba-in bakom Landskrona-målvakten Jonas Sandqvist.

Det såg ut att bli en ny smäll för Landskrona som inte vunnit hemma på över fyra månader.

Snälla bjudningar

Men GIF Sundsvall bjöd snällt. Först drällde Hans Bergh med bollen och lämnade Landskronas kvickfotade Kevin Amuneke ensam med GIF-målvakten Fredrik Sundfors, 1-2 efter en halvtimmes spel.

Det var precis den medicin som kölaget Landskrona BoIS behövde och det blev upptakten till en häftig offensiv satsning samtidigt som GIF Sundsvall fick problem efter att mittbacksresen Johan Andersson fått utgå med en lårskada.

Och bjudningen blev ännu mer generös från gästernas sida då Karl Ståhl gjorde självmål efter blott 50 sekunder av andra halvlek, 2-2 och Landskrona kunde fortsätta jakten på säsongens fjärde seger.

GIF Sundsvall såg ut att vara ett lag i upplösning och det var ingen överraskning att Kevin Amuneke fick ett nytt friläge efter 57 minuter. Han lurade bort Fredrik Sundfors till 3-2, det var rättvist i det läget.

Jingblad belåten

- Det var starkt gjort av spelarna att resa sig efter 0-2-underläget, det är inte många lag i vår position som kan komma igen på ett sådant här sätt. Många lag som är så pressade som vi kan vika sig men vi kämpade starkt, sade Mats Jingblad.

GIF Sundsvall försökte komma igen men hade förtvivlat svårt att skapa några vettiga chanser. Sista kvarten gick laget ned till ett tremannaförsvar men ändå var det betydligt närmare 4-2 än 3-3.

- Vi visade att vi kan spela som ett lag, det var underbart att vi kunde vända till seger. Vi gav allt tillsammans och det räckte, sade Landskronas matchhjälte Kevin Amuneke.

GIF Sundsvall är inte helt klara för nytt kontrakt och att tappa en 2-0-ledning sved förstås.

- Vi gjorde ingen bra prestation, vi fick 2-0 men vi spelade inte bra. Nu måste vi hem och analysera hur det kunde gå så här illa. Sedan bjöd vi Landskrona på målen, sade en besviken GIF-tränare Rikard Norling.

TT