Jonas Jacobsson vann allt i Aten

SPORTBLADET

Aten (TT:s utsände)

Jonas Jacobsson är svensk handikappidrotts stora affischnamn.

Efter fyra guld på fyra försök i Paralympics börjar nu jobbet att få honom att satsa över Peking 2008.

– Han har redan ett arvode från oss, men nu måste vi hjälpa honom att skaffa egna sponsorer, säger Hans Säfström, sportchef på det svenska handikappidrottsförbundet (SHIF).

Jonas Jacobsson vann även sin fjärde gren, frigevär 50m, och dessutom med bred marginal, tvåan Ashley Adams var hela 3,6 poäng efter.

Fyra guld på fyra försök, flera världsrekord (varav torsdagens 701,4 lär stå sig länge) och en uppmärksamhet från allt och alla gör att Jacobsson är spelens störste stjärna.

– Det är helt omöjligt att få det här så här bra. Fyra guld och en tia i sista skottet, ofattbart. Det här går inte att göra om, sade han med ett stort guldflin.

Avstår del av arvode

Nästa Paralympics, det som i så fall skulle bli hans åttonde, är fyra år bort och nu jobbas det för att Jacobsson, 39, ska fortsätta tills dess.

– Man är väl knäpp som inte slutar efter en sådan här framgång, men vi får se. Det beror mycket på om stödet hemifrån fortsätter, om det går att ha samma upplägg som tidigare, säger han.

Landslaget i skytte har valt ett annat upplägg än de övriga idrotterna.

Förbundskaptenen Anders Sundell och coachen Tommy Jonsson avstår en del av arvodet från handikappidrottsförbundet för att i stället ge Jacobsson, vars första guld kom redan 1980, mer.

– I uppdraget ligger det att vara ute på tävlingar och få ungdomar intresserade av skytte. Skytteledningen tycker att han är bättre på att marknadsföra sporten är vad de är själva, säger Hans Säfström, SHIF:s sportchef.

Ingen segercheck

Guldmedaljörerna i Paralympics får inte någon segercheck, och inte ens en stjärna som Jacobsson kan vänta sig någon extra belöning från förbundet.

– Vi måste dra in mer pengar först. Vi har inte heller något topp- eller talangprogram på det sätt som SOK har, men strävan är att prova det igen, berättar Säfström.

Ett försök gjordes för några år sedan tack vare 2,5 miljoner kronor från den allmänna arvsfonden. De pengarna är slut, men Säfström hoppas att näringslivet nu uppmärksammar framgångarna i Aten så att de kan starta en liknande satsning.

Men först och främst ska de hjälpa Jacobsson enskilt.

– Vi ska hjälpa honom att hitta sponsorer nu. Det kan vi bidra med, och vi hoppas han fortsätter. Det betyder mycket för oss att ha en sådan guldkalv i truppen.

Guldkalven själv vill självklart ha samma förutsättningar, och lite bättre, som tidigare för att satsa vidare.

– Ska jag lyckas i Peking så måste jag höja mig ett snäpp till. Jag kommer att bestämma mig om framtiden efter jag har kommit hem till Sverige igen, jag måste prata med alla inblandade först. Det är en massa hårt jobb för att bli så här bra, och jag är beroende av många personer. Och så måste det lösa sig ekonomiskt. Vi får se.

Sportbladet-TT

ARTIKELN HANDLAR OM