Slutspelskänsla när Färjestad slog Djurgården

- Det var ett litet kramkalas

SPORTBLADET

Karlstad

Högt tempo, mängder av tjuvknep, grinig stämning och ett präktigt slagsmål.

Slutspelshockey?

Bara en match mellan Färjestad och Djurgården i andra elitserieomgången.

- Det var ett litet kramkalas, säger Djurgårdstränaren Niklas Wikegård om uppgörelsen efter slutsignalen.

Matchen vann Färjestad med 3-2.

Det är alltid heta känslor när Färjestad och Djurgården drabbar samman. Gårdagens match i Karlstad var inget undantag.

Djurgården inledde bäst och tog också ledningen genom Daniel Tjärnqvist vars skott från blålinjen letade sig i nät via en FBK-spelare. Värmlänningarna reste sig dock snabbt och kvitterade genom Christian Berglund som gjorde sin första elitseriematch i Karlstad på tre och ett halvt år.

I andra perioden kopplade FBK ett fast grepp om matchen och Jörgen Jönsson satte ledningspucken i powerplay efter ett ordentligt hemmatryck. Pånyttfödde Mats Trygg ökade på i numerärt underläge sedan han iskallt rundat Björn Bjurling i Djurgårdskassen.

Avslutades med bråk

Ett litet hopp tändes för Djurgården när Mariusz Czerkawski reducerade i början av sista perioden, snyggt framspelad av Espen Knutsen. Så långt hade de två Djurgårdsstjärnorna varit näst intill osynliga.

Bästa kvitteringschansen fick Johnny Oduya men Daniel Henriksson i FBK-målet avvärjde liggande.

Matchen avslutades med ett jätteslagsmål efter slutsignalen. Det hela började med att gästernas Nils Ekman slashade per Hållberg på benskyddet. Sedan var tumultet i gång. Hetast var fajten mellan FBK:s Emil Kåberg och Djurgårdens Jimmie Ölvestad vars uppgörelse mer liknade en tungviktsmatch.

- Sånt får man väl inte säga för de där studioprogrammen i tv men jag tycker inte att det hände så mycket. Kåberg och Ölvestad är heta och håller om varandra lite, säger Wikegård och får medhåll av kollegan i Färjestad, Leif Strömberg.

- Deras trea (Nils Ekman) startade allting. Sedan pep han bara iväg, muttrar Strömberg som hoppas få se både Ölvestad och Kåberg på isen i nästa omgång.

Trygg inledning

På papperet har Djurgården sitt bästa lag på flera säsonger. Det har inte synts på isen. I alla fall inte än.

Färjestad har startat säsongen hyfsat och har hittat två fungerade kedjeformationer. De FBK-spelare som startat säsongen bäst är backen Mats Trygg och målvakten, nyförvärvet från Luleå, Daniel Henriksson.

Många stjärnor går dock på tomgång hos värmlänningarna. Färjestad väntar sig betydligt mer av etablerade namn som Jonas Höglund, Marcel Jenni, Pär Bäcker och Hannes Hyvönen. Hyvönen var ombytt mot Djurgården men spelade inte en sekund.

TT