HV vände och vann mot Frölunda

- En av de bästa perioderna jag upplevt som HV-tränare

SPORTBLADET

Jönköping

HV71 vände 0-2 till seger 3-2 hemma mot Frölunda efter en riktigt bra andraperiod.

- En av de bästa perioderna jag upplevt som HV-tränare, sade tränaren Pär Mårts.

Svenska mästarna HV71 spelade inledningsvis lika dåligt som i elitseriepremiären, och gästande Frölunda gjorde enkelt 0-2 genom Jonas Esbjörs och Antti-Jussi Niemi med två skott som inte såg alldeles otagbara ut för Stefan Liv.

- Vi hade inte fokus på rätt saker i första perioden. I pausen sa jag till spelarna att slappna av och släppa alla krav och all press vi satt på oss själva, sade Pär Mårts.

Efter en första period där ett rörligt Frölunda gjort vad man ville mot stillastående HV-spelare, presterade HV i mittperioden riktigt bra hockey. Friska fläktar i form av Martin Thörnberg och Andreas Jämtin blåste liv i hemmalaget, samtidigt som försvarsspelet såg mer organiserat ut. Backen Johan Halvardsson skickade in 1-2 och Andreas Jämtin pricksköt 2-2 efter en briljant långpassning av Fredrik Olausson. HV var på klar uppgång inför tredje perioden, inte minst hade laget fått upp farten på skridskorna samtidigt som Frölunda mattats efter en bra inledning.

Beredda på anstormning

- Andra perioden var en av de bästa jag upplevt under min tid som HV-tränare. Väldigt starkt att komma ikapp till 2-2, dessutom nästan utan att släppa till några chanser bakåt, sade Mårts.

Frölunda-tränaren Stephan Lund kunde bara hålla med:

- Inför andra sa jag till spelarna att vara beredda på att HV skulle komma med en anstormning, men HV gjorde en ruskigt bra period, konstaterade Lundh.

I slutperioden kom Frölunda tillbaka starkt, men HV lyckades hålla undan och dessutom fortsatte man skapa chanser. Med tio minuter kvar av matchen bröt Anders Huusko snyggt in framför Frölundamålet och lyfte in segermålet med en backhand.

De etablerade var osynliga

- Vi gjorde en bra avslutning på matchen. Frölunda är ett mycket bra lag, men de flesta av mina spelare gjorde en bra insats matchen igenom, avslutade Pär Mårts.

Frölunda var bäst i första perioden, HV dominerade den andra totalt medan slutperioden blev jämn. Totalt sett rättvis HV-seger till slut.

HV:s bästa spelare var för dagen Martin Thörnberg, Andreas Jämtin och Daniel Ljungqvist. Flera spelare har dock långt till toppformen, etablerade namn som Per-Åge Skröder och Stefan "Loppan" Hellkvist var närmast osynliga. I Frölunda var Henrik Lundqvist lika bra som vanligt, dessutom plus till Antti-Jussi Niemi och Christian Bäckman.

TT