AIK kvar under strecket när Djurgården kvitterade

Stenman ordnade oavgjort åt Blåränderna

SPORTBLADET

Stockholm

Stefan Ishizaki såg ut att ha avgjort med sitt långskott.

Men då kom markeringsmissen som tillät Fredrik Stenman att kvittera. 1-1 mot Djurgården innebär att AIK är kvar på nedflyttningsplats i fotbollens allsvenska.

Det var i början av andra halvlek som Stefan Ishizaki började skjuta in sig. I den 49:e minuten avlossade det tidigare Genualånet ett högerskott från långdistans. Bollen skruvade sig i stolpens insida och ut. Det var nära att stolpstudsen träffat Djurgårdsmålvakten Pa Dembo Touray och styrts in i mål.

Ishizaki fick ett nytt läge i den 52:a minuten, men då räddade Touray till hörna.

Men i den 55:e minuten hade Stefan Ishizaki skjutit in sig. Högeryttern avancerade in från kanten och tryckte till från drygt 20 meter. Touray var på det pressade skottet, men kunde inte hålla bollen utanför målet.

Fullträffen av Ishizakis tredje för säsongen, därmed toppar han AIK:s interna skytteliga.

- Fast jag hade gärna gjort två mål i dag, det hade vi behövt, sade Ishizaki efter matchen.

Kastade bananer

AIK skapade inte så mycket i den första halvleken. Då bombarderades Djurgårdsmålvakten Pa Dembo Touray mest av AIK-klackens glåpord och inkastade föremål. Bananer och pinnar regnade mot Touray i matchinledningen och speakern fick uppmana fansen att inte kasta inte saker på plan.

Djurgården saknar, liksom AIK, en naturlig målskytt. I derbyt satsade Kjell Jonevret överraskade på Tomas Backman som center. Han värvades från Friska Viljor som reserv på vänsterbacksplatsen.

- Vi kastade in honom en kvart mot Malmö och fick då löpningar vi inte sett tidigare.

- Vår materialare "Kjelle Lunkan" sade att jag var för feg för att starta honom i ett derby, så då tände jag till, sade Djurgårdstränaren Kjell Jonevret om sitt centerval.

Backmans stora chans kom i den 17:e minuten. Han snodde bollen av Per Karlsson, laddade från elva meter och sköt - till inkast.

- Jag tycker ändå att han var överraskande bra. Men han var väldigt besviken efteråt och tyckte att han borde ha gjort mål, sade Jonevret.

Efter den frilägesfadäsen var Backman och Djurgården ofarliga i sina attacker. Och när matchen gick in i sitt slutskede kändes AIK:s tre poäng säkra.

Markeringsmiss

Men det blev en vänsterback som kvitterade, inte Backman utan den ordinarie försvararen Fredrik Stenman. Han fick stå omarkerad vid den bortre stolpen vid en frispark och kunde enkelt stöta in 1-1 in den 80:e minuten.

Huvudansvaret för den ytan hade Pa-Modou Kah, mittfältaren som för dagen blivit högerback.

- Han blev lite bolltittande. Men jag är mycket nöjd med Pa Modou Kah, jag tycker att han gör en mycket bra insats, sade AIK-tränaren Patrick Englund.

- Jag tycker Djurgården hade tur, sade Stefan Ishizaki om resultatet.

Det kunde ändå ha blivit tre poäng till Djurgården. Med mindre än fem minuter kvar hade Tobias Hysén en gyllene chans att avgöra, men han sköt över i friläge.

AIK är nu på samma poäng som Landskrona, men är kvar nedflyttningsplats på grund av sämre målkvot. AIK-klacken krävde efter slutsignalen att vd:n Sanny Åslund skulle avgå och skanderade länge "avgå, Sanny".

Med fem omgångar kvar av allsvenskan har tabellsexan Djurgården fem poäng upp till Kalmar och fjärdeplatsen, som innebär spel i den nordiska Royal League.

Extra tungt för AIK är att Stefan Ishizaki fick sin tredje varning för säsongen är avstängd i nästa match mot Sundsvall.

Lars Markusson/TT