Höstmörker hos de stora kanalerna

Frank Östergren: Svensk tv-sports ideologiska mörker har rullat över oss

SPORTBLADET

Morgonen, ja hela dagen, var vacker. Fåglarna på sjön, solen, stillheten och Tiff Merrits nya CD är just så bra som debuten antydde.

Det är nästan motvilligt jag och katterna begår lördagsritualen med att titta på tv-sänd fotboll.

Vi vill ju njuta av ljuset, innan vinterns mörka stridsvagn rullar över oss.

Rullat över oss förliden vecka har svensk tv-sports ideologiska mörker gjort.

Först TV4-sportens agerande i samband med en allsvensk dammatch. Att en tv-kanals representant rusar in på plan i syfte att få matchen omstartad – det är världsunikt. I veckan har jag konsulterat bland annat sakkunskapen på fackorganet TV Sports Market och reaktionen är ”är det sant?”, ”inte klokt” och ”inte ens i USA förekommer det”.

TV4-sporten sitter fast i ett avtal om att visa damallsvenskan, ett avtal man tvingats ta för att få rätten till damlandslagets matcher. När så Viasat köper engelska League Championship, FA-cupen och skotska ligan tvingas fyran göra ett barkbröds-”Tipslördag”.

Damallsvenskan, fy fan tycker egentligen redaktionen, men politiskt korrekthet kräver annat språk. Så det gäller att få ut mesta möjliga och blåser då domaren till spel för tidigt måste det beivras. Annonsörerna är ju viktigare än idrotten.

Det andra ideologiska mörkret är statar-knäfallet för Peter Forsberg och Zlatan Ibrahimhovic. Till och med Canal+ spräckte sin annars så seriösa image.

Jens Fjellström tappade allt sitt omdöme och babblade om vilken otrolig spelare Zlatan är. Och i sändningen från Brynäs–Modo var det Peter Forsberg i bild så ofta att man trodde hela matchen var en stillbild.

Champions League i ZTV, vilket hån mot kanalens tittare. Vad tycker de om att fotbollen tvingas in i tablån?

SVT har ingen sportchef. Och det i en mycket viktigt tid, då avtalen om nästa VM och EM i fotboll skall förhandlas fram. Räkna med att betal-tv tar rubbet.

Håller med fredagskollega Jonas Bladh att Arne Hegerfors är suverän i studion. Men vid rink och långlsida finns det numera skavanker.

På aftonbladet.se/sport hyllas Niklas Holmgren. Visst, grabben är stor, men varför Nicke snackade du sönder lördagsmatchen. Måste också du leka radioreferent?

Frank Östergren