Ingen guldboll för goalballkillarna

Förlorade finalen med 5-7

SPORTBLADET

Aten

Jimmy Björkstrand gjorde fem mål - men då Danmark gjorde sju spelade det ingen roll.

Det svenska goalball-laget förlorade Paralympicsfinalen med 5-7.

Det var världsmästarna mot de regerande Paralympicsmästarna som gjorde upp om guldet i denna något märkliga sport.

Vid en första anblick kan goalball verka oförståeligt, men när de taktiska finesserna visat sig och vetskapen om de individuella prestationerna fått en att förstå, blir det lite lättare.

De regerande världsmästarna Sverige spelar den näst bäst, just nu.

Danmark, mästarna från Sydney 2000, spelar den lite bättre.

- Vi är mycket besvikna. Matchen exploderade och vi ledde med 4-3 efter bara sex minuters spel. Det blir så när det är två lag med bra offensiv som kan varandra utan och innan, sade förbundskaptenen Henrik Bergkvist.

Tre i varje lag

Goalball, som är en av bara tre sporter i Paralympics som inte finns i OS (de andra är rugby och boccia), spelas på en volleybollplan med tre spelare i varje lag.

Samtliga har ögonbindel på sig och ska försöka att kasta in bollen i motståndarens nio meter breda mål. Det finns små bjällror i bollen och upphöjda linjer på plan så att spelarna kan orientera sig.

Det är mycket taktik, spelarna vet exakt hur varje individuell motståndare beter sig och vet hur de ska dra isär försvaren och överraska med skott från "fel" positioner.

- Vi kom inte riktigt upp till den nivå i försvarsspelet som vi borde. Danskarna läste oss ganska bra och vi hade problem med diagonalspelet. Men det var en jämn match och vi kunde lika gärna ha vunnit, sade förbundskapten Bergkvist.

Höjer stämningen

De svenska killarna med lagkaptenen Boris Samuelsson, den ende blinde spelaren, i spetsen har varit stämningshöjare i den svenska truppen. De har alltid ett skratt nära till hands, driver med sig själv och andra och har till och med spelat fotboll uppe på balkongen i OS-byn.

Men Paralympicsguldmedaljörer får de vänta på att bli i fyra år till.

- Det känns tungt, men vi kommer snart att vara glada för silvret.

Niclas Johansson/TT