Halmstad håller drömmen om guld vid liv

Har spelat 9-0 på två matcher

SPORTBLADET

Halmstad

För en vecka sedan avfärdades Halmstads BK ur guldstriden efter 0-1 mot bottenlaget Örgryte.

Repliken efter det: 9-0 när onsdagens 4-0 borta mot Trelleborg på söndagen följdes av 5-0 (3-0) hemma på Örjans vall mot Örebro SK, sedan Markus Rosenberg med sitt hattrick klivit upp i skytteligans topp.

- Gulddrömmen lever vidare, konstaterar "Mackan" belåtet som direkt handlade i händelsernas centrum.

Det var den 22-årige HBK-anfallaren som såg till att Örebromålvakten John Alvbåge blev frilägesutvisad reden efter 19 minuter, varpå Sharbel Touma skruvade in 1-0 över muren förbi Alvbåges ersättare Peter Westman.

- Visst är det utvisning. Jag är lite sen och även om jag knappt touchar honom så har jag bara mig själv att skylla, medger Alvbåge, som fick se sitt Ösk fullständigt rasa ihop efter målet.

- Ändå börjar vi allt annat än bra och tömmer mittfältet i vår anfallsiver, vilket ger Örebro stora ytor. Men sen är jag naturligtvis mycket nöjd, analyserar tränaren Janne Andersson.

Hans kollega i Örebro, Stefan Lundin, nickar instämmande:

- Jag tycker vi är det något bättre laget och skapar de hetare chanserna under de inledande 20 minuterna. Men att hamna i underläge, dessutom med en man mindre mot ett topplag fullpumpat av självförtroende blev för tungt. Speciellt som 0-3 kom i halvlekens slutminut, det sänkte oss.

Rosenberg hade show

Då hade Tomas Zvirgzdauskas nickat in Sharbel Toumas vänsterhörna till 2-0 (34) innan Rosenbergs show också började ge utdelning i målprotokollet.

- När jag senast gjorde hattrick? Det var så länge sen att jag inte ens kommer ihåg. Men det var ju inte så att jag satte alla mina chanser. Jag hade ju säkert tio totalt, konstaterar Rosenberg.

Örebro uppgivet

Med rappt passningsspel, högt bolltempo och löpvilja rev HBK - regisserat av framför allt Dusan Djuric och Sharbel Touma - upp stora hål i ett trögt, frånsprunget och alltmer uppgivet Örebro.

- Löper vi och spelar som vi gjorde i dag passar Örebro oss ganska bra eftersom backlinjen inte direkt tillhör seriens snabbaste, förklarar Markus anledningen till att HBK gjort 10-2 på två allsvenska möten i år.

För Örebro - som nu tvingas klara sig utan John Alvbåge mot AIK - väntar fortsatt kamp för att undvika nedflyttning och kval.

För Halmstads BK väntar fortsatt guldjakt på Malmö FF, även om Rosenbergs radarkompis Yaw Prekos skada oroar. Å andra sidan var det efter att ghananen hade tvingats gå ut och ersatts av islänningen Gunnar Heidar Thorvaldsson som "Mackan" fixade hattrick.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM