Elfsborg snuvade Öis på poängen

Örgryte kunde inte dra ifrån i botten

SPORTBLADET

Göteborg (TT)

Elfsborg har det som Örgryte saknar. Effektivitet.

Två snabba kontringar gav Boråslaget segern på Gamla Ullevi på söndagen och Örgryte får fortsätta kämpa kring strecket.

– Det var inte mycket som stämde i dag.

Så beskriver Jukka Ikäläinen, en mycket besviken Örgrytetränare, sitt lags insats efter matchen. Han var allt annat än nöjd med sitt lags spel.

– Båda målen är resultatet av riktigt dåligt försvarsspel.

Det tog inte ens fyra minuter för Elfsborg att göra 1–0. Lasse Nilsson tog emot en passning från duktige Samuel Holmén, vände upp fint och pricksköt sedan bollen lågt till höger förbi Dick Last i hemmamålet.

Långsamt mittfält

Örgryte hade mer bollinnehav i matchen men lyckades aldrig få hål på Elfsborgsförsvaret. Närmast var islänningen Tryggvi Gudmundsson när han nickade i ribban efter en hörna i första halvlek.

Annars präglades hemmalagets spel av ett alltför långsamt mittfält och många långbollar på en tappert springande Afonso Alves.

Elfsborg däremot spelade kallt, kontrade snabbt, och hade några fina kombinationer på mittfältet. Holmén hade ett långskott i ribban innan paus, och i den 62:a minuten tog Andreas Nilsson en smart löpning bakom Örgrytes backlinje. Lånet från IFK Göteborg tog emot en långboll på bröstet och tunnlade sedan kontrollerat in 2–0.

– Jag är förstås jätteglad och nu kan vi blicka uppåt i tabellen och det känns riktigt bra, sade Elfsborgs tränare Magnus Haglund efter matchen.

Tufft spelprogram

Haglund tycket laget gjorde en beundransvärd insats efter ett tufft spelprogram.

– Vi har haft fem matcher på femton dagar och det syntes, vi fick kämpa för varje steg. Men vi låg rätt i positionerna och spelade klokt och ekonomiskt.

Elfsborg återfinns nu på en tryggare plats i tabellen med 31 poäng, och kan börja planeringen inför nästa säsong i allsvenskan. För Örgryte ser det efter två raka segrar tuffare ut igen. Spelet fungerade inte och framåt fattades fantasi och tyngd.

– Det såg trögt ut. Vi var visserligen nära att göra mål i första halvlek med en ribbträff, men i andra såg det verkligen inte bra ut, sade Jukka Ikäläinen till TT.

Ikäläinen var förbannad över sitt lags insats och tyckte resultatet var helt rättvist.

– Vi var inte värda någon poäng i dag.

Nu förlorade samtidigt närmast jagande Örebro stort mot Halmstad, men kontraktet för nästa säsong är fortfarande inte säkrat för Örgryte. Med 23 poäng är man alltjämt indragen i striden kring nedflyttningsstrecket.

– Det blir tufft om vi spelar så här dåligt i fortsättningen, kommenterade Ikäläinen tabellpositionen.

Carl-Johan Lejland/TT